Meer dan 60 procent van de Fransen wil verbod op islamitische hoofddoek op straat

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Meer dan 60 procent van de Fransen wil islamitische hoofddoek op straat verbieden

Carl Deconinck

In 2004 voerde Frankrijk een verbod op religieuze symbolen in. Daardoor werd het wettelijk verboden om in openbare scholen religieuze symbolen te dragen. Het Rassemblement National (RN) wil dit nu uitbreiden en pleit voor een verbod op het dragen van de islamitische hoofddoek op straat. Een grote meerderheid van de Fransen zou dit idee steunen.

Sébastien Chenu, woordvoerder van Marine Le Pen, lanceerde het idee. De nieuwszender CNEWS liet daarop een peiling uitvoeren over het thema. De peiling, die donderdag werd gepubliceerd, toont aan dat 61 procent van de Fransen voor zo’n hoofddoekenverbod is. Dat is best veel, aangezien bijna 9 procent van de Fransen nu al moslim is. Meer in detail: 37 procent van de ondervraagden is “volledig voor” het verbieden van de sluier op straat. 24 procent van de respondenten is “eerder voor”. 39 procent is niet gewonnen voor het idee. 16 procent is “volledig tegen” en 23 procent “eerder tegen”.

Er zijn aanzienlijke verschillen binnen de bevolking. Het zijn vooral mannen die zich storen aan de sluier. 65 procent van hen is voorstander van een verbod op straat. Bij de vrouwen is dat percentage, hoewel het nog altijd een meerderheid betreft, iets kleiner met 58 procent. Bij jongeren zien we ook een grote afwijking. 56 procent van de jongeren is tégen het voorstel van het Rassemblement National. De grootste voorstanders van het hoofddoekenverbod vinden we bij de 65-plussers in Frankrijk. In die groep is 75 procent voor. Ook hier zien we de breuk tussen de stad en het platteland. In plattelandsgemeentes (66 procent) en kleinere agglomeraties (68 procent) is de steun sterker dan in de steden, al is er ook daar een meerderheid.

Politieke partijen

De grootste voorstanders van het idee zijn rechtse kiezers. Op links vinden we de meeste tegenstanders. Vooral de kiezers van La France insoumise van de extreemlinkse Mélenchon zijn tegen. 61 procent verwerpt het idee. Hoewel het voorstel gelanceerd werd door RN, heeft het de grootste aanhang bij Reconquête, de partij van Eric Zemmour. 89 procent van de mensen is volledig voor en 7 procent is eerder voor. Bij de partij van president Macron, La République en marche, is er ook opvallend veel steun: 62 procent is pro.

Sébastien Chenu zegt dat er een referendum over het onderwerp komt indien Marine Le Pen de verkiezingen van 2022 wint. Vandaag geldt er al een verbod op allesbedekkende sluiers zoals de boerka in de openbare ruimte. De islamitische hoofddoek is niet verboden en wordt gezien als een religieus symbool, net zoals een kruisje of een keppel.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

18 gedachten over “Meer dan 60 procent van de Fransen wil islamitische hoofddoek op straat verbieden”

  1. Uiteraard zal het beduidend meer zijn dan 60 % omdat velen niet hun gedachy durven zeggen om niet onterecht als “racist” gestigmatiseerd te worden want politiek-correct ontaard beschouwd zouden muzelmannen en muzelvrouwen een apafte etnie wezen. Begrijpe wie kan, dus enkel vatbaar voor woke geïndoctrineerden door PoCo-propaganda.

  2. Moest men van staatswege een hoofddoek verplichten voor moslima’s, het linkse kot zou te klein zijn. Nu zijn het de moslims zelf die hun dochters en vrouwen opzadelen met dit onhandig en overbodig kledingstuk. Dus daarom mag en moet het. Anderzijds heeft mij een verkoopster in een warenhuis mij eens gezegd dat zij niets heeft tegen die hoofddoeken tralala omdat ze op die manier al zijn gewaarschuwd met wat voor een soort ze te doen hebben. Zo zie je maar…

  3. Alle sekten verbieden, ondanks de scheiding van kerk en staat worden ze met ons belastinggeld betaald. Ondanks alle moorden en pedofilie dat ze op hun geweten hebben trachten ze ons nog te domineren en ons hun wil op te leggen. Als de sektes willen dat wij respect voor hen hebben, dat ze dan eerst beginnen bij henzelf en stoppen met mensen uit te moorden in naam van god, allah enz, ik moet ze niet.

  4. Als een meerderheid van de Fransen ergens voor is… dan is er een bijzonder kleine kans dat dat wet wordt. Volgens mij is er geen correlatie tussen de beleidsbeslissingen en wat de meerderheid van de bevolking over een bepaald onderwerp denkt. De bevolking oefent volgens mij zelfs geen significant invloed uit op het beleid. In tegenstelling tot heel wat andere actoren.

  5. Dirsken, Berbers zijn niet van natuur uit moslims maar verplicht door de overheid deze godsdienst te belijden.
    Herinner de geschiedenis in Vlaanderen onze voorouders werden verketterd als je niet naar de pijpen van mijnheer pastoor danste. Berbers zijn meestal zelf bedruipende boeren in Noord-Afrika. Na 10 jaar in Noord-Afrika vrij rond te reizen krijg je andere inzichten. De doctrine gebeurd in de steden en niet op het platteland.

Plaats een reactie

Delen