MI6 gaat woke: Britse veiligheidsdienst moedigt politiek correct taalgebruik aan

Het hoofdkwartier van MI6. Shutterstock

Cultuuroorlog

MI6 gaat woke: Britse veiligheidsdienst moedigt politiek correct taalgebruik aan

Ward Van Meensel

De Britse veiligheidsdienst MI6 moedigt haar spionnen aan om politiek correct te zijn. Zo moeten de agenten woorden zoals ‘sterk’ en ‘mankrachten’ vermijden omdat deze patriarchaal zouden zijn. Er wordt scherp gereageerd op de richtlijnen van de Britse veiligheidsdienst.

In een gelekt document raadt de Britse veiligheidsdienst MI6 haar werknemers aan om hun ‘white privilege’ te confronteren. Een andere aanbeveling luidt dat werknemers hun gekozen gender duidelijk moeten maken aan hun collega’s.

Ook bepaalde woorden komen in het gedrang. Woorden zoals ‘sterk’ en ‘greep’ moeten vermeden worden in de dagelijkse omgang en in officiële documenten. Deze woorden zouden de “dominante mannelijke cultuur” versterken die zou heersen binnen de Britse geheime dienst. Het woord ‘mankracht’ zou dan weer niet genderneutraal genoeg zijn omdat het woord ‘man’ hierin voorkomt.

De geheime dienst kan door het gelekte document op heel wat kritiek rekenen, zowel binnen de regering als bij de man op de straat. De veiligheidsdienst zou te veel bezig zijn met het verspreiden van woke gedachtegoed en te weinig met de oorlog in Oekraïne.

Mission Critical

Het gelekte document heeft de naam Mission Critical gekregen. Het is geschreven door Sir Stephen Lovegrove, de nationale veiligheidsadviseur van Engeland. Lovegrove schrijft in het voorwoord van zijn werk dat “deze toolkit Mission Critical wordt genoemd omdat een diverse en inclusieve cultuur cruciaal is voor het slagen van onze nationale veiligheidsmissies”.

Lovegrove heeft zich in het verleden ook al positief uitgelaten over het politiek correcte denken. Hij verdedigde ook de Black Lives Matter-beweging na commentaar van kersvers Brits staatssecretaris van Brexitkansen Jacob Rees-Mogg over de gewelddadige rellen in de nasleep van de dood van George Floyd.

Handen schudden

In het gelekte document staan verschillende aanwijzingen en tips om de werkplaats van de geheime dienst veiliger te maken voor mensen van kleur en personen met een andere geaardheid. Zo worden agenten binnen de organisatie aangemoedigd om genderinclusieve literatuur te lezen. Woorden zoals ‘Aziatische medewerker’ worden vervangen door ‘medewerker met Aziatische roots’ om minder racistisch te klinken. De werknemers worden aangemoedigd om de verschillende culturen te respecteren. Als voorbeeld wordt aangehaald dat een moslimvrouw de handen niet moet schudden met blanke mannen vanwege haar geloof.

De woordvoerder van de MI6 verklaarde dat diversiteit en inclusie deel zullen uitmaken van de opleiding binnen de veiligheidsdienst. “Diversiteit is fundamenteel voor de nationale veiligheid van het VK, inclusief mensen met verschillende achtergronden, perspectieven en manieren van denken”, aldus de woordvoerder.

#LGBTHM2022

Eerder deze week veroordeelde de directeur van MI6, Richard Moore, op Twitter de oorlog in Oekraïne. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om LGBTHM 2022 te vieren. Dat is de geschiedenismaand van de holebibeweging. Moore veroordeelde de Russische agressie tegen de Oekraïense bevolking en het gebrek aan holebirechten in Rusland.

De mededeling van Moore kon op veel tegenreactie rekenen. Hij zou de oorlog in Rusland gebruiken om zijn progressief gedachtegoed te verspreiden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




3 gedachten over “MI6 gaat woke: Britse veiligheidsdienst moedigt politiek correct taalgebruik aan”

  1. Welk buitenlands conflict is nodig om de pocowoko’s te doen inbinden? Aan wie zijn die gevaarlijke conflictenbouwers van m/v/x en nog anders geaarden dan nog verantwoording schuldig? Haar misnoegen uitdrukken mag voor een regering niet volstaan. Er is geen excuus nodig om dat tuig niet onverwijld het gat van de deur te moeten tonen.

  2. Men kan dus niet meer zeggen dat ” een sterke medewerker met Aziatische roots” prima werk levert want die mmAr kan blijkbaar enkel “zwak” zijn. De richtlijn zondigt tegen zichzelf want die “medewerker” is blijkbaar enkel mannelijk.
    Stel voor om “mankracht” in de toekomst te vervangen door “lulkracht” en zeker voor die MI6 “lulkrachten”.
    De geschiedenis leert ons dat de betekenis van woorden in de loop der tijden aan verandering onderhevig is. Zo is “iets verkloten” nu negatief waar het vroeger positief was want het betenkende in molentermen eenvoudig het vernieuwen van de “kloten (gesmede verdikkingen)” van de rijn.
    Wie belet ons om bij het gebruik van “mmAr” toch racistisch te denken over die lulkracht?

Plaats een reactie

Delen