Noord-Korea lanceert raket en opvallende propagandavideo

Noord-Koreaans staatshoofd Kim Jong-un. Schermafbeelding (YouTube)

Uncategorized

Noord-Korea lanceert raket en opvallende propagandavideo

Carl Deconinck

Noord-Korea heeft gisteren opnieuw een ballistische raket met een zeer groot bereik gelanceerd. Hoewel de implicaties groot zijn, wordt er ook veel gesproken over de beeldvorming van de lancering.

Noord-Korea lanceerde een intercontinentale ballistische raket. De raket vloog meer dan een uur alvorens in de Japanse Zee te vallen. Dat is niet naar de zin van de internationale gemeenschap, die Noord-Korea verboden heeft om dergelijke ballistische raketten en nucleaire wapens te testen. Het land kreeg daar eerder al sancties voor opgelegd.

De raket legde een afstand af van 1.100 km en bereikte een hoogte van 6.000 km. Daarmee ging ze een stuk verder dan bij de laatste gelijkaardige test in 2017. Toen bereikte de raket een hoogte van 4.475 km. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in sprak van een “ernstige bedreiging voor het Koreaanse schiereiland, de regio en de internationale gemeenschap”.

Propaganda

Maar naast die bedreiging lanceerde Noord-Korea ook een propagandavideo rond de test. Het is een filmpje dat doet denken aan spelletjesprogramma’s uit vervlogen tijden. Kim Jong-un loopt er met 2 militairen aan zijn zijde. Hij draagt een zonnebril en een lederen vest. Zijn haar is strak naar achteren gekamd. Ondertussen is een opzwepend streepje muziek te horen. Kim en zijn militairen kijken geconcentreerd naar hun horloge en tellen af. Hij neemt vol zelfvertrouwen zijn zonnebril af en geeft het teken voor de lancering. Daarna gaan de Noord-Koreanen helemaal in overdrive.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen