Populariteit Joe Biden keldert: laagste score in zijn presidentschap

Amerikaans president Joe Biden. Shutterstock

Uncategorized

Populariteit Joe Biden keldert: laagste score in presidentschap

Carl Deconinck

Het beleid van Amerikaans president Joe Biden wordt niet gesmaakt door de kiezer. Zijn populariteit is historisch laag. Volgens de Amerikanen stuurt hij het land de verkeerde richting uit.

Het gaat niet goed met de Verenigde Staten. De inflatie is er torenhoog, de energieprijzen swingen de pan uit, de criminaliteit is erg hoog en in het buitenland zakt het aanzien van de VS in sneltempo. De acties van Russisch president Vladimir Poetin hangen samen met het omstreden beleid van de Amerikaanse president. 71 procent van de Amerikanen vindt dat hij het land in de verkeerde richting stuurt.

Zeven op de tien Amerikanen hebben geen vertrouwen in de manier waarop Biden omgaat met de crisis in Oekraïne. Dat blijkt uit een nieuwe peiling, waarvan de resultaten zondag werden bekendgemaakt. Zijn algemene populariteit ligt op 40 procent. 54 procent van de Amerikanen keurt zijn beleid af. Bij de Democraten krijgt hij het meeste steun. 77 procent van hen staat nog achter hem. Bij de Republikeinen is dat maar 10 procent. Onafhankelijken keuren zijn beleid ook af. Amper 27 procent kan zich vinden in het beleid van Biden.

De populariteitscijfers van Biden zijn in vrije val sinds de zomer van 2021. Toen begon het aantal coronadoden te stijgen, waardoor er onder Biden meer coronadoden vielen dan onder Trump. Nochtans had Biden daar sterk campagne rond gevoerd. Later in de zomer vond ook de terugtrekking uit Afghanistan plaats.

“It’s the economy, stupid”

De Amerikanen rekenen de president vooral af op zijn economisch beleid. De inflatie is sterk toegenomen, waardoor de middenklasse fel verarmt. De tewerkstellingscijfers blijven ondermaats. Ondertussen zijn de energieprijzen erg hoog. Dat is deels te wijten aan Biden, die omwille van zijn groene agenda onder meer de Keystone XL-pijpleiding tegenhield.

Ook de gebeurtenissen in Oekraïne en de Amerikaanse houding stralen af op de Amerikaanse president. Dit weekend nog riep Biden op tot een regimewissel in Moskou. De Amerikaanse president, die later dit jaar 80 wordt, noemde Poetin “een slachter” en “een dictator”. Een uitschuiver die een stroom van kritiek veroorzaakte.

De impopulariteit van de Amerikaanse president en zijn beleid kan betekenen dat de Republikeinen binnenkort opnieuw een meerderheid behalen in het Amerikaanse Congres. In november zijn er tussentijdse verkiezingen en alle zetels staan op het spel. In de Senaat wordt er dan gestreden om 35 zetels. Momenteel zijn de verschillen tussen Republikeinen en Democraten in beide instellingen erg klein.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

8 gedachten over “Populariteit Joe Biden keldert: laagste score in presidentschap”

  1. Tja, dit is wel de meest onkundige, onbetrouwbare en seniele president ooit. En dan de linkse meute maar afgeven op Trump, met deze zou er heel waarschijnlijk geen oorlog met de Russen geweest zijn.

  2. Help, waar zit die Soenen om dit te duiden? Ondanks zijn vette wedde spookt hij er precies niet veel meer uit. Met den Donald was hij niet van zijn pruts zenderke weg te slaan.

  3. Ook dit gaat weer uitgebreid toegelicht worden op de Vortige Rode Televisie door meneer “objectiviteit” himself Bjorn Soenens net zoals ze dat dagelijks gedurende jaren den bij Trump, toch? 🙄

  4. Ofte de macht van de media. De man en zijn side chick zijn vooral aan het uitmunten in onzin uitkramen. Talrijk zijn de compilaties van Kamela, en nu Sleepy in Europa was, snappen we ook waarom zijn entourage continue correcties moet aanbrengen in wat hij zegt/uitkraamt. De Amerkaanse minister van buza heeft er een fulltime job aan.

Plaats een reactie

Delen