Taliban weren BBC News en Voice of America van het scherm in Afghanistan

De hoofdzetel van de BBC in Londen. Shutterstock

Uncategorized

Taliban weren BBC News en Voice of America van het scherm in Afghanistan

Carl Deconinck

Zondag maakte BBC Pashto bekend dat het geen nieuwsprogramma’s meer mag uitzenden in Afghanistan. Ook Voice of America verdwijnt uit de ether.

De taliban lijken almaar meer terug te keren naar het beleid van vroeger en leggen nu de pers aan banden. BBC Pashto meldt dat het geen nieuws meer mag uitzenden in het Pasjtoe, Perzisch en Oezbeeks. Dit gebeurde via lokale zenders, maar die mogen dat nu niet meer doen van de Afghaanse regering.

Tariq Kafala van de BBC reageerde teleurgesteld op de beslissing: “Dit is een zorgwekkende beslissing voor de bevolking van Afghanistan in tijden van onzekerheid en crisis. Meer dan 6 miljoen Afghanen kijken elke week naar onafhankelijke en onpartijdige uitzendingen van de BBC. Het is belangrijk dat de toegang tot uitzendingen in de toekomst niet wordt verboden. We roepen de taliban op om hun beslissing terug te draaien.”

(Lees verder onder de tweet.)

Verontrustend

Voice of America (VoA) kreeg hetzelfde bericht te horen. VoA is de officiële buitenlandse zender van de Verenigde Staten en is gevestigd in Washington D.C. Naast het Engels zijn er uitzendingen in 43 talen. De zender brengt nieuwsberichten, informatie en cultuuruitzendingen.

Waarnemend directeur Yolanda Lόpez noemt het een verontrustende en ongelukkige beslissing. “De inhoudsbeperkingen die de taliban willen opleggen zijn in strijd met de vrijheid van meningsuiting die de mensen van Afghanistan verdienen. Terwijl we teleurgesteld en droevig zijn omwille van het besluit van de taliban, blijven we trouw aan ons engagement om feitelijke informatie te leveren aan de bevolking van Afghanistan. Daarom zullen we blijven produceren op televisie, radio en het internet via www.pashtovoa.com en www.darivoa.com, alsook op sociale media.”

De inhoud van de zenders zou niet in overeenstemming zijn met het beleid van de regering. Recent arresteerden de taliban ook 11 mensen uit de media in een actie tegen soaps uit het buitenland.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Taliban weren BBC News en Voice of America van het scherm in Afghanistan”

  1. Aan het missen van de woke en gendergekke BBC gaat niet veel verloren. Van de “feitelijke informatie” die de “teleurgesteld[e] en droevig[e]” BBC bij ons aflevert wordt men ook niet vrolijker.

Plaats een reactie

Delen