Eric Zemmour - Afbeelding: Shutterstock

Eric Zemmour - Afbeelding: Shutterstock

Cultuuroorlog

Twitter schort urenlang profielen gelinkt aan Rassemblement National en Reconquête op: “Stop de censuur!”

Niels Geerinck

Vrijdagmiddag voltrok zich een golf van zogenaamde ‘schorsingen’ op het social media platform Twitter. Verschillende gebruikersprofielen gelinkt aan het Rassemblement National en aan Reconquête werden urenlang, zonder aanleiding, van de site geschorst. Volgens de Franse tak van het bedrijf ging het om een “technische fout”. Op verschillende sociale media wordt inmiddels geopperd dat het een ordinaire poging tot censuur was.

Verschillende profielen gelinkt aan de partij achter Eric Zemmour moesten het vrijdagmiddag ontgelden. Zo werden onder andere de officiële kanalen van de jongerenorganisatie ‘Génération Z‘ van Twitter gehaald, samen met enkele profielen van streekgebonden afdelingen van de jongerentak.

Ook het gebruiksprofiel ‘Zemmour TV‘ waarop heel wat interviews, filmpjes en campagnemateriaal rondom de presidentskandidaat stonden, werd zonder aanleiding geschorst samen met ‘Les Profs avec Zemmour‘. “Een golf van censuur tegen Twitter-profielen die Eric Zemmour steunen, net de dag nadat Macron zijn kandidatuur houdt. Toeval?”, zo klinkt het bij Damien Rieu, de voormalig woordvoerder van Génération Identitaire en nu actief medewerker voor Reconquête.

Ook Eric Zemmour zelf reageert op de censuurgolf. “36 dagen voor de eerste ronde van de presidentsverkiezing en de dag nadat Macron zijn kandidatuur heeft uitgeroepen, worden er gebruiksprofielen van mijn aanhangers opgeschort” en zo gaat hij verder: “Deze zomer schortte Instagram mijn profiel ook al eens op vanwege een ‘fout’, waarom hebben deze ‘fouten’ enkel en alleen invloed op ons?”

Net enkel Reconquête werd getroffen. Ook het Rassemblement National van Marine Le Pen vormde het mikpunt van de vreemde actie. Zo werd onder andere Jean-Philippe Tanguy, de adjunct campagnedirecteur van Le Pen van Twitter gehaald. Ook de communicatieverantwoordelijke van de partij, Alexandre Loubet, kon geen toegang meer krijgen tot het platform. “De schorsing zonder waarschuwing van politieke profielen, middenin de presidentiële campagne, hoewel daarna opnieuw hersteld, is een serieus misdrijf. Vrijwillig of door een fout, deze censuur verdient een verklaring”, zo schrijf Marine Le Pen.

Om de steeds toenemende censuur aan de kaak te stellen, riepen de twee partijen de geschorste profielen, nadat ze weer vrijgegeven waren, op om via de hashtag “StopCensure” hun ervaringen te delen.

“Exact wat we voorspeld hadden”

Jason Miller de CEO van het alternatief communicatieplatform ‘Gettr’ reageerde ook op de feiten. “Dit is exact wat we hadden voorspeld. Twitter draait de bankschroeven aan bij de tegenstrevers van Macron. Enkel hadden we nooit gedacht dat ze het zo voor de hand liggend zouden doen!”

Miller is al langer een pleitbezorger in het aanreiken en gebruiken van alternatieve platforms en media, omwille van de steeds toenemende macht en censuur op de mainstream platformen.

“We erkennen de fout”

De woordvoerder van de Franse tak van Twitter reageert op de commotie. Het bedrijf zou erkennen dat het om een systemische fout gaat. De opschortingen gebeurden allemaal “per ongeluk”, zo benadrukken ze. “Onze specifieke voorwaarden en regels voor sommige accounts zijn per ongeluk hierop toegepast. De profielen in kwestie worden zeker in ere herstelt”, zo klinkt het bij Twitter.

De woordvoerder benadrukt dat er een bijzondere procedure is opgestart voor gebruikers wiens profiel werd geschorst maar nog niet opnieuw actief is.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

4 gedachten over “Twitter schort urenlang profielen gelinkt aan Rassemblement National en Reconquête op: “Stop de censuur!””

  1. En maar afgeven op Rusland en de verbods- eb intimidatiecultuur daar! Het is hier al even slecht. Alleen zijn het hier privé bedrijven (waar de deep state wel wat te zeggen heeft).

  2. Misschien een paar russische raketten laten vallen op deze linkse linkies🤔😜. Altijd maar toeteren op ‘andere’ gedachten en enkel hun gedacht is juist, stelletje hypocrieten.

Plaats een reactie

Delen