Illustratie: Shutterstock

Uncategorized

Vivaldi houdt vanavond topoverleg over energie- en brandstofprijzen

Wannes Neukermans

Het kernkabinet van de federale regering vergadert vanavond om een oplossing te zoeken voor de stijgende brandstofprijzen. Een accijnsverlaging ligt op tafel, al is niet iedereen het daarover eens. De hoge energieprijzen worden vanavond ook besproken: de btw-verlaging naar 6 procent geldt momenteel enkel nog op elektriciteit, maar er wordt verwacht dat die maatregel er ook komt voor gas.

Bron: Sam van Rooy (Twitter)

Volgens vicepremier Petra De Sutter (Groen) is de btw-verlaging op gas al sowieso een feit. “Niemand stelt die nog in vraag”, verklaarde ze in De Zevende Dag. Of dat tijdelijk of permanent zal zijn, is voorlopig nog koffiedik kijken: vooral Open Vld wil het op een tijdelijke verlaging op gas houden, terwijl elektriciteit wél structureel naar 6 procent mag.

Ook de prijzen aan de pomp stijgen angstaanjagend snel. Om te gaan tanken betaalt u momenteel gemakkelijk meer dan 2 euro per liter. De adviesprijs voor Euro95 ligt zelfs op bijna 2,50 euro. Daarom gaan er stemmen op om een accijnsverlaging door te voeren: “Het voorstel is om die tot het minimum te beperken”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. “Dat zal de prijsstijging niet helemaal tegenhouden, maar het zal wel een aanzienlijke vermindering betekenen en het voor de mensen zo draaglijk mogelijk houden.” Ter info: momenteel bestaat de brandstofprijs voor meer dan de helft uit accijnzen en taksen.

Toch vindt De Sutter het geen goed idee om die accijnzen tot een minimum te verlagen. Dat zou de overheid 5,6 miljoen euro per maand kosten. “Op jaarbasis zou dat 2 miljard zijn. Dat is enorm veel geld dat je als subsidie aan fossiele brandstoffen geeft voor mensen die zich verplaatsen met de auto”, verklaart ze. Dat een accijnsverlaging vanaf nu ook geldt als een subsidie, weet u dan ook weer.

Groen wil dat u de auto laat staan

De partij vindt wel dat er iets moet gebeuren. Zo is de partij eerder te vinden voor het omgekeerd cliquet-systeem dat op tafel ligt. Bij dit systeem gaan bij een forse stijging van de brandstofprijzen de accijnzen van de overheid automatisch naar beneden zodat de prijsstijging mildert. “Een goed idee”, aldus De Sutter. Maar voor Groen moet er vooral een stimulans komen om de auto te laten staan. “Dat kan door bijvoorbeeld ook het openbaar vervoer goedkoper te maken.”

Zaterdag maakte Kamerlid Wouter Vermeersch zich nog kwaad omdat er nog geen stappen waren gezet door de federale regering: “Premier De Croo beseft blijkbaar niet hoe hard het water aan de lippen staat bij vele mensen. Hij eiste dan ook een onmiddellijke verlaging van de accijnzen en het btw-tarief op gas. Het Kamerlid vreest dat het topoverleg de hoge verwachtingen van de bevolking niet zal waarmaken, zeker na de uitspraken van De Croo in De Ochtend op Radio 1. Daar gaf hij aan “dat de zakken van de overheid niet oneindig diep zijn”, waarmee hij de verwachtingen al wilde temperen.

“We moeten er geen doekjes om winden. Deze hoge prijzen zorgen voor meer inkomsten voor de overheid. Meer dan de helft van het bedrag van een tankbeurt verdwijnt in de bodemloze Belgische put”, aldus Vermeersch. “Het Vlaams Belang vindt niet dat er geprofiteerd moet worden van de burger.” Hij pleit dan ook voor een onmiddellijke verlaging van de accijnzen. Ook het btw-tarief op gas moet permanent naar zes procent, vindt hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Vivaldi houdt vanavond topoverleg over energie- en brandstofprijzen”

  1. Dit weten wij nu ook weer: als rijden met de auto u te duur wordt, laat die dan staan. Zo proberen de Groenen met de prijzen-ellende ook nog hun programma door te drukken.

Plaats een reactie

Delen