Vlaams Belang maakt zich zorgen over stijgend aantal studenten met financiële problemen

Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder (VB). Photo News

Uncategorized

Vlaams Belang ongerust over stijgend aantal studenten met financiële problemen

Ruben Notteboom

Het Vlaams Belang maakt zich zorgen over het stijgend aantal kansarme studenten in het hoger onderwijs. Volgens de partij neemt het aantal studenten dat een beroep doet op een studietoelage én leefloon toe. Tussen het academiejaar 2017-2018 en 2020-2021 is het aantal studenten dat hiervan gebruikmaakt gestegen van 1.636 naar 2.724. Dat blijkt uit schriftelijke vragen gericht aan minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Volgens Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder (VB) zal de huidige inflatie die studenten nog meer in de problemen brengen. “Ik roep minister Weyts op om de vinger aan de pols te houden en net zoals in de coronacrisis via de studentenvoorzieningen op korte termijn tegemoet te komen aan studenten die recent in grote moeilijkheden zijn gekomen door de stijgende prijzen”, aldus Slagmulder. ​​ ​​

Aaantal studenten met studietoelage of leefloon neemt toe

Vlaams Belang is bezorgd over de stijgende studiekosten, waardoor steeds meer studenten moeilijk de eindjes aan elkaar kunnen knopen zonder studietoelage. In het academiejaar 2020-2021 werden 108.756 aanvragen ingediend. Dat was een sterke stijging ten opzichte van de 93.671 aanvragen die tijdens het voorgaande academiejaar werden ingediend. Het gaat om een stijging met 16 procent. In 2020-2021 werden 61.900 aanvragen (56,9 procent) goedgekeurd. ​​

Het OCMW ziet ook steeds meer studenten aankloppen voor een leefloon. Uit cijfers die Slagmulder opvroeg bij minister Weyts, blijkt dat het aantal studenten dat een leefloon krijgt de voorbije jaren alleen maar gestegen is. Dat is volgens Slagmulder te wijten aan de coronacrisis en de huidige inflatie.

28 procent niet-Belgen

“Met de coronacrisis is het aandeel van de armste studenten dus duidelijk gegroeid”, zegt Slagmulder.​​ ​​“Ook opvallend is het aandeel vreemdelingen dat deze beide uitkeringen krijgt. Het aandeel niet-Belgen bedraagt 28 procent binnen deze groep, waarvan de grote meerderheid van buiten Europa komt. Dat is een forse oververtegenwoordiging. Ik stel me de vraag waarom de Vlaamse belastingbetaler moet opdraaien voor die groep. Vlaamse studie-uitkeringen dienen in de eerste plek voor onze eigen Vlaamse studenten.” ​​

“De huidige prijsstijgingen hebben ook zware gevolgen voor veel armere studenten.​ ​​De groep van kansarmste studenten is natuurlijk maar het topje van de ijsberg. Volgens SONO-onderzoek uit 2018-2019 ervaart 30 procent van de studenten de studiekosten als moeilijk te betalen. Maar die cijfers zullen nu sowieso hoger liggen. Ik vrees dat met de stijgende energie- en andere prijzen, nog meer studenten bij het OCMW zullen aankloppen”, aldus nog Slagmulder.

Vlaams Belang wil dat Weyts maatregelen neemt om ervoor te zorgen dat studenten niet in de problemen komen. De partij wil dat een onderzoek wordt uitgevoerd om vast te stellen of de problemen veroorzaakt worden door de inflatie en de coronacrisis. Als dat het geval is, kan er volgens de partij een eenmalige, financiële impuls gegeven worden zoals tijdens de coronacrisis.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

2 gedachten over “Vlaams Belang ongerust over stijgend aantal studenten met financiële problemen”

  1. Mijn kinderen hebben gestudeerd, wij als ouders hebben daar zware inspanningen voor geleverd en hebben dit met plezier gedaan want dat was onze plicht als ouders. Waarom moet de staat en dus de belastingbetaler opdraaien voor de kosten van buitenlandse studenten; Stop daar mee.

Plaats een reactie

Delen