De Zweedse premier Magdalena Andersson - Afbeelding: Shutterstock

De Zweedse premier Magdalena Andersson - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Zweden laat ambities omtrent NAVO varen: “Het zou de Europese veiligheid destabiliseren”

Niels Geerinck

Zweden lijkt de ambities inzake een eventuele toetreding tot de NAVO compleet te laten vallen. De Zweedse premier Magdalena Andersson liet dat duidelijk blijken tijdens een persconferentie op donderdag. Het land vindt de toetreding niet opportuun gezien de huidige ontwikkelingen. “Het zou de veiligheidssituatie in Europa ernstig destabiliseren”, aldus Andersson.

Meteen na de Russische inval in Oekraïne, dacht men in Zweden opnieuw na over een toetreding tot de NAVO. Ook Finland en enkele Baltische staten toonden hernieuwde interesse in de organisatie. Rusland waarschuwde eerder deze maand nog voor “zeer ernstige militaire en politieke gevolgen” indien er gehoor zou worden gegeven aan de oproep van Zweden of Finland. Uit een recente peiling blijkt dat 51 procent van de Zweden het lidmaatschap wel ziet zitten. Begin dit jaar was dat nog ‘maar’ 42 procent.

Donderdag nam de Zweedse premier echter alle twijfels weg. Het land laat de ambities tot lidmaatschap vallen uit veiligheidsoverwegingen, zo luidt het. “Als Zweden ervoor zou kiezen om in de huidige situatie een aanvraag in te dienen om NAVO-lid te worden. Dan zou dit Europa verder destabiliseren en de spanningen verhogen”, aldus Andersson. Het land verbrak wel voor het eerst sinds 1814 haar neutraliteitspolitiek door antitankwapens te leveren aan Oekraïne.

Naar eigen zeggen is de situatie erg duidelijk, zo vindt de Zweedse premier. “Gedurende de hele tijd ben ik erg duidelijk geweest door steeds te zeggen wat het beste is voor de veiligheid van Zweden én voor de veiligheid van Europa. Dat is mijn voortdurende overtuiging geweest.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

8 gedachten over “Zweden laat ambities omtrent NAVO varen: “Het zou de Europese veiligheid destabiliseren””

  1. Denk dat ze gelijk heeft. Kan later nog van mening veranderen als het nodig zou blijken. Nu geen extra olie op het vuur gooien. Er zijn er al genoeg die dit doen. Zweedse steun ad hoc is sowieso mogelijk zoals de levering van antitankwapens bewijst.

  2. Men zegt dat de EU nodig is om de vrede binnen Europa te bestendigen. Als die redenering correct is (als), dan geldt die ook voor de relatie met Rusland. Ipv dat land te demoniseren zou men er beter een partner van maken. Het animo om ten strijde te trekken zou dan wel wat afnemen. Als je Rusland nu elke relatie met West-Europa ontzegt, waarom zouden zij ons dan nog sparen?

  3. Ik ga niet akkoord met voorgaande reacties en nog minder met de houding van Zweden. Zweden doet nu wat België gedaan heeft in de Tweede Wereldoorlog. En met welk resultaat voor België? Zweden zal het zoveelste slachtoffer zijn van de agressie van een dictator. Poetin lacht in zijn vuistje. Hij heeft de platbroeken van het Westen in zijn macht. De softpower werkt niet tegen de wil van een dictator, die alles op alles zet om zijn zin door te zetten. Uiteraard moeten we “boots on the ground” hebben om onze vrijheid te verdedigen. Kom niet af dat de oorlog in Oekraïne niets met Europa te maken heeft. Ga naar de benzinepomp en je ziet dat het dat wel heeft. Weet je, we zijn écht niet meer bereid om op te komen voor onze gemeenschap, onze maatschappij, onze Westerse waarden. Destijds waren Amerikanen bereid hier te sneuvelen om ons te verlossen van een verschrikkelijke dictatuur. Wij zijn niet eens bereid op te komen tegen een dictator die zich op ons continent bevindt en die zich permiteert van een soeverein land te aggresseren. We zullen de rekening gepresenteerd krijgen. En niet komen jammeren hoor jongens.

Plaats een reactie

Delen