Bert Wollants (N-VA)

Uncategorized

Bert Wollants (N-VA) over Chinese aannemer voor bouw gascentrale: “Compleet ongepast”

Wannes Neukermans

Bert Wollants, de energiespecialist van de N-VA, reageert kritisch op het nieuws dat een Chinese aannemer mee zal werken aan de nieuwe gascentrale in het Waalse Les Awirs. Volgens hem is het “compleet ongepast” om de bouw van een gascentrale op dit moment nog aan ondemocratische regimes toe te vertrouwen.

Vanaf 2025 moeten twee gascentrales en evenveel kerncentrales voor onze elektriciteitsproductie zorgen. Daarom bouwt men in het Waalse Les Awirs een nieuwe gascentrale. Engie rekent voor de bouw van die nieuwe gascentrale op de Chinese onderaannemer Sepco3. Frappant, volgens Wollants. De bouw van die nieuwe centrale zou namelijk voor werkgelegenheid zorgen. “De federale regering hield altijd vol dat de bouw van nieuwe gascentrales ook een industrieel project zou worden met een pas werkgelegenheid”, aldus Wollants. “Als de Chinezen de centrale komen bouwen voor Engie, is de vraag wat daarvan overeind blijft en is het een streep door de rekening van onze eigen bouwsector.”

Wollants maakt zich daarnaast grote zorgen over Chinese inmenging. Chinese bedrijven zijn immers grotendeels afhankelijk van hun ondemocratische overheid. Hij hoopt dat deze bedrijven, en de Chinese overheid, geen invloed kunnen uitoefenen in onze energiesector. “Op het moment dat pijnlijk duidelijk wordt dat we voor onze gasbevoorrading afhankelijk zijn van regimes met een antidemocratische agenda, wordt onze elektriciteitsbevoorrading in handen van China gelegd”, reageert hij. “Dit is compleet ongepast. Ik zal minister Van der Straeten hierover ondervragen.”

Ook de Open Vld gaf al aan “volledige transparantie” te willen over de rol van het Chinese bouwbedrijf. “Hier kan niet licht overgegaan worden”, reageerde Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert.

https://redactie.palnws.be/2022/04/open-vld-wil-volledige-transparantie-over-chinese-aannemer-voor-waalse-gascentrale/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

6 gedachten over “Bert Wollants (N-VA) over Chinese aannemer voor bouw gascentrale: “Compleet ongepast””

  1. We hadden al een dozijn redenen om niet meer voor N-vA te stemmen. Nu hebben we er dertien. Heeft mijnheer Wollants ooit al eens met een Vlaamse ondernemer gesproken over China ? Onze Vlaamse economie heeft geen toekomst zonder hechte samenwerking met China. De welvaart van de Vlamingen hangt daar van af. Laat je toch niet zo zot draaien door de reguliere media.

Plaats een reactie

Delen