China spreekt steun uit voor talibanregime en ziet grote vooruitgang in Afghanistan

Chinees president Xi Jinping. Shutterstock

Uncategorized

China spreekt steun uit voor talibanregime en ziet grote vooruitgang in Afghanistan

Carl Deconinck

De leider van China, Xi Jinping, sprak tijdens een regionaal overleg zijn openlijke steun uit voor Afghanistan. Over de achteruitgang inzake mensenrechten onder de taliban bleef het echter stil.

China is gastheer van een tweedaagse conferentie in Anhui om over de toekomst van Afghanistan te praten. Ministers en diplomaten van Rusland, Pakistan, Iran, Tajikistan, Turkmenistan en Oezbekistan zijn er aanwezig. Momenteel heeft nog geen enkele staat het regime van het Islamitische Emiraat erkend, aangezien het een jihadistische organisatie is. Maar China stelt zich heel welwillend op. Het spreekt over een interim-regering of een voorlopig bestuur.

Xi Jinping zei dat de Afghanen verlangen naar een “vredevol, stabiel, ontwikkeld en welvarend Afghanistan, wat het gemeenschappelijk belang van de landen in de buurt en de internationale gemeenschap dient”. Xi wees erop dat zijn land altijd de soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Afghanistan heeft gerespecteerd en nu het land verder wil ondersteunen.

De Chinese minister van Buitenlandse zaken, Wang Yi, riep de Verenigde Staten al op om Afghaanse tegoeden te ontvriezen en sancties op te heffen. De VS houden nog steeds 7 miljard in tegoeden bevroren. De economie van Afghanistan zit in slechte papieren en staat op instorten. Er komt sinds de overname van de taliban geen geld meer binnen. De armoede neemt er sterk toe. China legt de schuld daarvoor bij de VS en haalde uit op de conferentie. “Amerika is de aanstoker van de problemen waarin Afghanistan zich bevindt. Washington moet het grootste deel van de verantwoordelijkheid op zich nemen.” Dat kan het doen door unilaterale sancties op te heffen en Afghaanse tegoeden terug te geven, meent China.

Vrouwenrechten staan onder druk

Wang Yi zei dat Afghanistan “vooruitgang boekt” in het versterken van de stabiliteit, het verbeteren van het lot van de inwoners en het beschermen van de mensenrechten. Nochtans wijzen alle signalen in de tegenovergestelde richting. De vrouwenrechten staan onder grote druk, jonge meisjes mogen niet meer naar school en de persvrijheid wordt stevig afgebouwd. Meer nog, toen Afghanistan bekendmaakte dat jonge meisjes niet meer naar school mochten en de internationale gemeenschap daar kwaad op reageerde, bracht Wang Yi een bezoekje aan Afghanistan om er de top van de taliban te ontmoeten. China erkent wel dat Afghanistan “nog een lange weg heeft te gaan om blijvende vrede, duurzame ontwikkeling en betere relaties met het buitenland te ontwikkelen”.

Vlak voordat de taliban de macht overnamen in Afghanistan, organiseerde China ook een top. Toen noemde het de taliban een belangrijke kracht om vrede en herstel in Afghanistan te bewerkstelligen. China dringt er ook steeds op aan dat de Oeigoeren niet binnen Afghanistan zullen kunnen opereren. Oeigoeren zijn namelijk een zwaar onderdrukte minderheid in China. Hun islamitische geloof zou een probleem kunnen vormen voor landen zoals Afghanistan, maar voorlopig is dat niet het geval. Omgekeerd zwijgt China in alle talen over de vele misbruiken en mensenrechtenschendingen door de taliban.

Deelnemers aan de top in Anhui beloven om een mechanisme uit te bouwen waardoor regelmatig overleg zal plaatsvinden tussen de aanwezige landen. Men kijkt hierbij dan in de richting van economische, diplomatieke, politieke, en humanitaire samenwerking. Ook vrede en veiligheid krijgen aandacht.

Volgens de Verenigde Naties zit Afghanistan in een economische doodstrijd. De VN roepen op om meer steun naar het land te sturen. António Guterres, secretaris-generaal van de VN, spreekt van 9 miljoen mensen die het risico lopen op hongersnood en trok donderdag aan de alarmbel. Volgens hem worden er baby’s verkocht om geld te verdienen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

5 gedachten over “China spreekt steun uit voor talibanregime en ziet grote vooruitgang in Afghanistan”

  1. Is dit de Chinese versie van een 1 aprilgrap of is dit een cadeautje van Sleepy Joe dat als een boemerang in zijn gezicht terugkeert?
    Dat China geen morele remmingen kent bij de keuze van zijn ‘vrienden’ is geen nieuws meer. Poetin verkeert in goed gezelschap.

  2. De 2 maten en 2 gewichten Xi en zijn land. Enerzijds : zogezegd altijd de soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Afghanistan respecteren – evident wanneer je via corrupte overheden je klauwen op de bodemschatten kan leggen, bovendien internationaal nog een tandje bijsteken opdat anderen mee zouden opdraaien voor het herstel; anderzijds : geen slecht woord over laat staan tussenkomst bij zijn vriendje Putin dat het blijkbaar niet zo nauw meent te moeten nemen met soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit van zijn buurland…
    Waarschijnlijk wordt de weg tussen beiden al geplaveid voor wederzijdse steun wanneer China in zijn omgeving hetzelfde veroveraarspad opgaat.

Plaats een reactie

Delen