Bart De Wever (N-VA) vindt het arrest van de Raad van State "onbegrijpelijk". Schermafbeelding: VRT

Bart De Wever (N-VA) vindt het arrest van de Raad van State "onbegrijpelijk". Schermafbeelding: VRT

Uncategorized

De Wever (N-VA) na Oosterweelarrest: “Rechters moeten recht spreken, geen wetten maken”

Van de redactie

N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever is bijzonder scherp voor de rechters na het arrest van de Raad van State in verband met Oosterweel en de PFOS-vervuiling. Door het arrest liggen de werken aan de Oosterweelverbinding voor onbepaalde tijd stil. “Onbegrijpelijk”, vindt De Wever. Hij vindt het niet kunnen dat de rechters met één arrest 20 jaar praktijk in Vlaamse regelgeving over bodemsanering op zijn kop zetten.

Afgelopen dinsdag kwam het arrest van de Raad van State als een donderslag bij heldere hemel. Volgens de rechter kan bouwheer Lantis niet garanderen dat er geen bijkomende milieu-impact door schadelijke PFOS is. Gevolg: de werken aan de zogenoemde werf van de eeuw worden andermaal stilgelegd.

“Ik ga mijn woorden niet wikken of wegen”, reageert Bart De Wever (N-VA) in ‘De afspraak op vrijdag’. “Ik vind dat arrest onbegrijpelijk. Het is een arrest dat wetgeving creëert. Ik vind dat echt een schending van de scheiding der machten. Rechters moeten recht spreken en geen wetten maken, en dat doen ze steeds vaker.”

Eerder bij migratiedossier

Volgens de N-VA-voorzitter is dat ook al gebeurd in het migratiedossier. “Politici hebben niet beslist de grenzen open te zetten, rechters hebben dat gedaan. Dat heeft duizenden doden gekost.” De N-VA-voorzitter verklaart zich nader: “Als je Europa kan bereiken, zit je in het EVRM (Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, red.). Dat hebben rechters beslist.”

“Dan houdt de welvaart van Vlaanderen op”

“De rechters beslissen hier eigenlijk om 20 jaar praktijk in Vlaamse regelgeving inzake bodemsanering op zijn kop te zetten en te veranderen. Dat heeft enorme implicaties. Niet alleen voor de Oosterweelwerf, maar eigenlijk voor élke bouwvergunning in Vlaanderen waar een historische vervuiling aanwezig zou kunnen zijn. Dat is bijna overal.”

De N-VA-voorzitter waarschuwt dat het op die manier moeilijk dreigt te worden om aannemers te overtuigen aan de slag te gaan op een grote werf. “Dan houdt de welvaart van Vlaanderen op”, vindt hij.

“Decretaal werk”

Wanneer de Oosterweelwerf weer wordt opgestart, is koffiedik kijken. De Wever sluit niet uit dat de oplossing in “decretaal werk” ligt. Lees: het Vlaamse bodemdecreet zal moeten worden aangepast.

Volgens De Wever is er nu politieke eensgezindheid nodig om dit dossier uit het slop te trekken. “De shock is zo groot dat iedereen in Vlaanderen die iets kent van openbare werken letterlijk van zijn stoel is gevallen”, zegt De Wever. “Ik denk dat er een grotere ‘ralliëring’ in de politiek zal komen dan de huidige meerderheid, om te zeggen: “tot hier en niet verder, dit werk zal voleindigd worden”.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




6 gedachten over “De Wever (N-VA) na Oosterweelarrest: “Rechters moeten recht spreken, geen wetten maken””

  1. Sinds jaren is de RvS het instrument van den belziek om Vlaams beleid onmogelijk te maken.
    Binnenkort nog een veroordeling van de RvS om te zeggen dat de toiletten van het Vlaams parlement niet genderneutraal zijn?

  2. Scheiding der machten? ‘Mon oeil !’. Dit arrest lijkt gestuurd vanuit de federale regering als weerwraak op de groene afgang. Nog zin in samenwerking met Vivaldiote partijen tegen de natuurlijke bondgenoot in? Eens zien of de partijen binnen de Vlaamse Regering het eens kunnen worden om tegen dit arrest in te gaan.

  3. Als rechters niet in staat blijken een hiërarchie te stoppen in het maatschappelijk belang is België niet langer een rechtsstaat.

    Proportioneel was toch het modewoordje.

  4. Juist, “activistische” Rechters weten kennelijk hun plaats niet langs de ene kant van de “”Scheiding der Machten” muur ! Eens temeer heeft de Raad van State hun eigen overbodigheid bewezen. Vermits de RvS in 1946 “bij Wet” is opgericht kan dat orgaan toch eveneens “bij Wet ” worden afgevoerd, zodat democratisch verkozen politici het Beleid bepalen en niet Rechters der RvS, die immers geen democratisch verleend mandaat hebben gekregen van de stemgerechtigde Belastingbetalende Burgers, maar zelfs al of niet mogelijk politiek benoemd zijn.

  5. De opmerking van BDW is terecht. KIjk wat klaar en kort in het EVRM staat en wat de rechters er van gemaakt hebben. Zodra je een meter v h Afrikaanse strand bent in een gammel bootje moet Europa je komen redden en dat betekent nooit meer naar huis terug. Pa, ma, al dan niet eigen kinderen vormen dan ook rehten.

Plaats een reactie

Delen