Denemarken stuurt buitenlandse gevangenen naar Kosovo om ze nadien te deporteren

shutterstock

Uncategorized

Denemarken stuurt buitenlandse gevangenen naar Kosovo om ze nadien te deporteren

Carl Deconinck

Denemarken heeft een opmerkelijk akkoord getekend met Kosovo. Het zal vanaf volgend jaar veroordeelde buitenlandse criminelen naar gevangenissen in Kosovo te sturen. Het land wil zo de overbevolking in de eigen gevangenissen tegengaan.

We hebben een vernieuwend akkoord getekend dat zal zorgen voor een verbeterde capaciteit in onze overbevolkte gevangenissen en de druk van ons personeel zal doen afnemen“, zei Nick Haekkerup, Deens minister van Justitie. “Met de overeenkomst geeft Denemarken ook een duidelijk signaal af aan gedeporteerde buitenlanders uit derde landen: uw toekomst ligt niet in Denemarken en daarom moet u hier niet dienen.”

Deense wetten

Het akkoord bepaalt dat Kosovo 300 gevangenisplaatsen verhuurt aan Denemarken. Kosovo zal ze naar de Gjilan-gevangenis in het zuidoosten van het land sturen. Kosovo heeft zelf 800 lege cellen, terwijl Denemarken een capaciteit heeft van 4.035 plaatsen. Nochtans heeft Denemarken 4.140 gevangenen, en men vreesde dat dit alleen maar erger zou worden. Die overbevolking zorgde voor problemen die dankzij dit akkoord normaal gezien zullen verdwijnen. Denemarken zal elk jaar 15 miljoen euro betalen voor de huur. Het project zal initieel vijf jaar lopen, maar men verwacht dat dit langer zal duren. De verwachting is dat Kosovo 210 miljoen euro zal krijgen voor een periode van 10 jaar.

Het Verdrag bepaalt dat de straffen plaatsvinden in overeenstemming met de Deense regels en in overeenstemming met de internationale verplichtingen van Denemarken. De gedetineerden zullen daarom dienen op voorwaarden die in principe gelijkwaardig zijn aan de omstandigheden in Deense gevangenissen. Eens de gevangenen hun straf hebben uitgezeten, zal Denemarken hen deporteren naar hun thuisland.

Belgische gevangenen

België sloot in het verleden een gelijkaardig akkoord met Nederland. Niet rond deportatie, maar wel over gevangenisplaatsen. België kent ook een tekort aan cellen en Nederland had op dat moment een overcapaciteit. Ons land stuurde toen 500 gedetineerden naar Nederland. Volgens Justitie zijn dergelijke plannen echter te duur. Voormalig minister van justitie Koen Geens gaf soortgelijke oplossingen weinig kans. Het zorgde voor een beleid van vervroegde vrijlating. Dat creëerde bijzonder veel schade.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Denemarken stuurt buitenlandse gevangenen naar Kosovo om ze nadien te deporteren”

  1. Ze hebben zodanig alles laten komen dat het zoeken naar oplossingen steeds moeilijker wordt.Tja,migratie,de oplossing?Stuur ze naar Kosovo samen met hun familie.Ze kunnen daar hun gevangenen bezoeken.Multiculturaliteit geeft multicriminaliteit

Plaats een reactie

Delen