Cultuuroorlog

Disney labelt Tinker Bell en Kapitein Haak als “problematische stereotypen”

Redactie PAL

Tinker Bell en Kapitein Haak worden door Disney gezien als “vereeuwigers van negatieve stereotypen” en vallen in de categorie van personages die een disclaimer zouden kunnen vereisen op de Disney+ streamingdienst, geeft een rapport aan.

Bij Disney is er onlangs een nieuw team opgericht, dat de naam ‘Stories Matter’ draagt. Het is de bedoeling dat het team alle films van Disney controleert op personages die zogezegd “problematisch gedrag” vertonen. Dat moet omdat de verhalen van Disney naar eigen zeggen het beeld dat mensen van de maatschappij hebben kunnen vormen. “Verhalen geven vorm aan hoe we onszelf zien en iedereen om ons heen. Dus als verhalenvertellers hebben we de macht en de verantwoordelijkheid om niet alleen te verheffen en te inspireren, maar ook bewust en doelgericht het spectrum van stemmen en perspectieven in onze wereld te verdedigen.”, klinkt het.

Daarom is men nu begonnen met wat enkel een reiniging van de Disneyfilms genoemd kan worden. “Als onderdeel van onze voortdurende toewijding aan diversiteit en inclusie, zijn we bezig met het herzien van onze bibliotheek en het toevoegen van adviezen aan inhoud die negatieve afbeeldingen of mishandeling van mensen of culturen bevat.”, aldus een woordvoerder van het ‘Stories Matter’-team.

Lichaamsbewust of gehandicapt

De redenen waarom Tinker Bell en Kapitein Haak, beide personages uit Peter Pan (1953), als problematisch gezien worden klinken redelijk absurd. Tinker Bell zou een gevaar vormen voor het zelfbeeld van meisjes en vrouwen omdat ze zich op bepaalde momenten in de film “lichaamsbewust” gedraagt. Daarnaast zou ze jaloers gedrag vertonen tegenover Peter Pan, omdat die meer aandacht heeft voor Wendy.

Kapitein Haak kan dan weer niet door de beugel omdat hij een hand mist. Door zijn prothesehaak, gecombineerd met zijn “slecht karakter” zouden er namelijk vooroordelen kunnen ontstaan tegenover gehandicapte personen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




9 gedachten over “Disney labelt Tinker Bell en Kapitein Haak als “problematische stereotypen””

  1. Afbeeldingen van monsters moeten dus ook verboden worden want monsters zouden zich erdoor beledigd kunnen voelen.
    De ‘ongekuiste’ originele Disney-films worden begeerde verzamelobjecten.

  2. Het feit dat Tinker Bell kan vliegen en altijd korte rokjes draagt heeft bij mij een onrealistisch verwachtingspatroon tov vrouwen geschapen. Disney, verwacht u maar aan een leger advocaten. En die pratende hond, dat is ook niet waar.

Plaats een reactie

Delen