epa02941533 SpaceX CEO and Chief Technology Officer Elon Musk delivers a luncheon address on the future of human space flight, in advance of the company's planned 30 November launch to the International Space Station, at the National Press Center in Washington DC, USA, 29 September 2011. Musk discussed the possibility of reusable rockets providing an opportunity for human space flight to Mars. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Uncategorized

Elon Musk koopt aandelen Twitter: “Vrije meningsuiting essentieel onderdeel van democratie”

Carl Deconinck

Elon Musk, onder meer de oprichter en CEO van Tesla, heeft een belang van 9,2 procent genomen in Twitter. Daarmee wordt hij in een klap de grootste aandeelhouder van het sociale mediabedrijf. De markt reageert erg positief op het nieuws.

Musk is (een van) de rijkste personen op aarde, met een geschatte waarde van bijna 280 miljard dollar. Hij kocht nu ook 73,5 miljoen aandelen van Twitter. Dat blijkt uit een document dat werd ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond. Die aandelen zijn ongeveer 2,9 miljard dollar waard, of 2,6 miljard euro. Daarmee bezit hij nu vier keer meer aandelen dan de oprichter van het bedrijf, Jack Dorsey.

Het nieuws zorgde ervoor dat het aandeel met meer dan 26 procent steeg voordat Wall Street opende op maandag. Dat betekent dat zijn aandelen nu al 3,6 miljard dollar waard zijn, en hij op zeer korte tijd al een mooie winst maakte. Men gaat er echter van uit dat Musk op de lange termijn investeert en de aandelen niet onmiddellijk van de hand zal doen. Bovendien zou hij ook invloed willen uitoefenen op het beleid van het bedrijf via het management en de raad van bestuur.

Vrije meningsuiting

De miljardair is zeer actief op Twitter, waar hij zich vooral laat gelden via grappige opmerkingen. Zo daagde hij Poetin zelfs uit tot een persoonlijk gevecht, en deelde hij al heel wat gesmaakte memes. Maar Musk is ook een voorvechter van vrije meningsuiting en gaf al kritiek op Twitter, dat een uiterst progressieve koers vaart en steeds meer censuur toepast, vooral op conservatieve meningen.

Eind maart bewees hij zijn punt door een opiniepeiling te plaatsen met de vraag of Twitter voldoende respect heeft voor vrije meningsuiting, “een essentieel onderdeel van een functionele democratie.” Meer dan 2 miljoen mensen brachten hun stem uit en 70,4 procent zei dat het bedrijf daar niet aan voldeed. Het meest bekende voorbeeld hiervan is natuurlijk de strijd die het bedrijf voerde met voormalig Amerikaans president Donald Trump. En nu nog worden conservatieven gecensureerd, zelfs als het satire is. Omgekeerd krijgen extreemlinks en buitenlandse dictators wel een platform. Ook het schandaal rond de laptop van Hunter Biden werd tijdens de verkiezingen onderdrukt door Twitter.

Zelf heeft Musk meer dan 80 miljoen volgers sinds hij in 2009 zijn account begon. Hij plaatste meer dan 17.000 berichten in die periode. Zijn enthousiast getweet bracht hem soms in de problemen. Hij werd bijvoorbeeld al beschuldigd van beursmanipulatie, terwijl hij interne informatie bleef delen met zijn volgers. De Amerikaanse toezichthouder op de beurs eiste daardoor dat hij zijn tweets liet controleren voordat hij ze plaatste. Dat vecht hij nog steeds aan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen