Extreemlinkse studenten ontevreden met resultaat Franse presidentsverkiezingen zorgen voor rellen en geweld

Shutterstock

Uncategorized

Extreemlinkse studenten zorgen voor rellen en geweld door onvrede over Franse verkiezingsresultaten

Carl Deconinck

Extreemlinkse studenten hebben verschillende campussen geblokkeerd omdat ze vinden dat de Franse kiezer verkeerd heeft gestemd. Ze brachten donderdag heel wat vernielingen aan in meerdere universiteitsgebouwen. De politie moest eraan te pas komen.

Noch le Pen, noch Macron“, “De revolutie is een plicht“, “Bezette Sorbonne“, het zijn leuzen die overal op de muren van universiteitsgebouwen geklad zijn door uiterst linkse studenten. Sinds dinsdag 12 april laten de zogenaamde ‘antifascistische’ studenten van zich horen. Nochtans delen heel veel jongeren hun radicale mening niet. Volgens een peiling van Ipsos-Sopra Steria heeft 42 procent van de 18-24-jarigen niet gestemd in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Een derde van de jonge stemmers koos voor de extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon.

Donderdag radicaliseerden de acties van de uiterst linkse studenten. Ze bezetten diverse leslokalen en richtten er heel wat schade aan. Ook de gebouwen van de Sorbonne, een geclassificeerd historisch monument, werden beschadigd. Ze brulden: “Macron, neem ontslag, laat je plaats over aan Mélenchon”,” “Nee tegen extreemrechts”, “Geen facho’s in onze universiteiten.” Er waren ook spandoeken waarop te lezen stond: “Saint-Germain in brand, Macron en Le Pen in het midden”, “Antifascistische feministen”, “Stop klimaatinactiviteit”.

Politie

Donderdagmiddag verschenen er honderden uiterst linkse studenten die de universiteitsgebouwen wilden betreden. Ze zegden deel te willen nemen aan de algemene vergadering. Er was een grote aanwezigheid van de politie nodig om hen dat te verhinderen. De jongeren schreeuwden daarbij “Sorbonne, Sorbonne, antifa.” Daarmee toonden ze aan waar hun sympathieën liggen.

De sfeer werd steeds agressiever en de politie werd fysiek aangevallen. Vanuit de gebouwen gooiden bezetters stoelen, printers, kapstokken, flessen en ander materiaal naar beneden, op de hoofden van de politie. Ook op straat sloeg de sfeer om. Daarop gebruikten de politie traangas om de meute af te houden. Toch bleef de politie lang eerder passief.

Journalisten niet welkom

Zoals vaker het geval is bij antifa, waren journalisten niet welkom. Een journalist van France Télévisions werd de huid vol gescholden en ook een journalist van Le Figaro Étudiant kreeg te horen dat die maar beter vertrok. Bij opstootjes op straat horen we een extremist schreeuwen dat iemand “moet stoppen met filmen.


Rechtse studenten besloten het recht in eigen handen te nemen en de blokkering van de communisten ongedaan te maken.

Geen les

Donderdag slaagde de universiteit er niet meer in om lessen te organiseren. In de late avond deelde het rectoraat mee dat het “alle cursussen die gepland staan tot en met zaterdag 16 april 2022 over zal schakelen op afstandsonderwijs om in het bijzonder de pedagogische continuïteit voor al onze studenten te garanderen”. Extreemlinks wil actie blijven voeren, zeker tot na de tweede ronde van de verkiezingen op 24 april. De rest van de studentenpopulatie was weinig gediend met de zaak. Een student vertelde aan de pers: “We hebben twee jaar pandemie meegemaakt. We hadden de stakingen en daarna de Covid, het was verschrikkelijk. We hebben elkaar niet gezien en nu worden we beroofd van dit recht om elkaar te zien, om in de klas te zijn, om te spreken.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

10 gedachten over “Extreemlinkse studenten zorgen voor rellen en geweld door onvrede over Franse verkiezingsresultaten”

  1. Links. De dictators van morgen. VB zijn koorknapen in vergelijking met links en aanhorigheden zoals BLM. Links, de Stalins van vandaag. En Vlaams Belang? Dat is geen alternatief, zij vrijen dictators op als Poetin. Het wordt hoog tijd voor een revolutie van Jan Middelmaat. Maar ja, Jan Middelmaat, is Jan Middelmaat, ik maak me maar zelden kwaad. De boer hij ploegde voort. Zo ken ik nog wat uitspraken. We zijn echt wel op een kantelpunt in de geschiedenis gekomen. Zijn we bereid offers te brengen voor onze Westerse maatschappij, of we zijn het niet? Bloed, zweet en tranen zal het kosten. Van !inks moet je geen soelaas verwachten. Dat zijn de linkse slachtoffers die wachten totdat de sterken hen nogmaals zullen verdedigen. Daarna zullen ze niet wachten om hen die hen verdedigden voor de rechtbank te dagen. Zo kennen we links. Het Westen toont wat het waard is. En tot nu toe is het een conglomeraat van zwakkelingen, die gemanipuleerd worden door Links. Kortom een afbeelding van onze maatschappij..

  2. Onze USA heeft het nog altijd moeilijk met de “bestorming” van het capitool. Schending van …Wat hier gebeurt vind ik minstens even erg. Onze universiteiten zijn mi minstens even belangrijk. Dan gaat het vooral over de vrije meningsuiting. Tijd dat ze die extreem linkse ratten gaan behandelen zoals de rechtsgezinden.

Plaats een reactie

Delen