Franse filosoof Michel Onfray: "Marine Le Pen is niet extreemrechts"

Filosoof Michel Onfray. Schermafbeelding (YouTube)

Uncategorized

Franse filosoof Michel Onfray: “Marine Le Pen is niet extreemrechts”

Carl Deconinck

Michel Onfray is een belangrijke Franse schrijver en filosoof. Zijn werk wordt veel gelezen en hij won meerdere prijzen. Onfray is dus een stem met aanzien in het Franse publieke debat.

De linkse filosoof verklaarde op de Franse televisie dat het duidelijk is dat Marine Le Pen niet extreemrechts is. Hij zei tegen de presentatrice dat we naar de feiten moeten kijken en niet de ideologie of propaganda moeten laten spreken. Volgens Onfray laat rechts-extremisme zich typeren door enkele duidelijke kenmerken. Zo maakt extreemrechts volgens hem gebruik van straatgeweld, erkent het de democratie niet, en verwerpt het de republikeinse waarden en het parlementair systeem. Dat zijn zaken die niet aan de orde zijn bij Marine Le Pen en haar partij.

“Fascisten en rechtse-extremisten roepen de mensen niet op om voor hen te gaan stemmen zodat ze de problemen kunnen oplossen. Extreemrechts zegt dat het het parlement en de democratische volksvertegenwoordiging niet erkent. Extreemrechts gelooft in het geweld van de straat.” Het is voor Onfray dan ook evident dat het Rassemblement National, dat deelneemt aan de verkiezingen, een democratische partij is.

(Lees verder onder de tweet.)

Vader Le Pen

Ook antisemitisme wordt volgens Onfray duideijk verworpen door Marine Le Pen, die de Shoah de ergste catastrofe van de twintigste eeuw noemde. Daarmee zet ze zich af tegen haar vader, Jean-Marie Le Pen, die de Holocaust nog een detail in de geschiedenis noemde. “Als mensen zich inbeelden dat dat hetzelfde is, dan is er sprake van een jammerlijke mentale verwarring. Je moet dan niet verbaasd zijn dat een kwart van de mensen niet meer stemt.”

Onfray hekelt ook de verspreiding van angstbeelden over een eventuele overwinning van Le Pen. Hij wil dat haar tegenstanders trouw blijven aan de werkelijkheid. Dat Marine Le Pen zoveel weerstand krijgt omwille van uitspraken van haar vader, vindt hij “verbazingwekkend”. Wat hem betreft, kunnen zonden niet overgaan van vader op dochter en zijn alle partijen veranderd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Franse filosoof Michel Onfray: “Marine Le Pen is niet extreemrechts””

  1. Michel Onfray is iemand die niet te beroerd is om een stok in een hoenderdhok te gooien. Bernard Henri Levy is zeker bedachtzamer. Donderdag j.l. waarschuwde hij expliciet voor de ongrondwettelijke plannen die Le Pen beoogt toe te passen eens verkozen. Le Pen is overigens een poutinophile…..

  2. Extreem-rechts, dat is de noemer van al diegenen die onze links-liberalen willen uitsluiten van de besluitvorming. Voor Poetin is het Oekraine van Zèlenski fascistisch en extreem-rechts, want hij wil ze uitsluiten van de besluitvorming. De noemer extreem-rechts zegt dan ook niets over de democratische ingesteldheid van de uitgeslotenen. Het is een utilitair begrip: een declaratie van vijandschap om een monopolie te hebben op ideologie en macht.

Plaats een reactie

Delen