Shutterstock

Shutterstock

Uncategorized

Franse overheid verbiedt tak van uiterst linkse Antifa in Lyon

Carl Deconinck

De Groupe antifasciste Lyon et Environs (Gale) is vanaf deze week verboden in Frankrijk. Dit omwille van hun gewelddadige acties, oproepen tot haat en virulente en onophoudelijke aansporing om politiediensten aan te vallen. De Antifa’s zijn woedend en zeggen dit te zullen aanvechten.

Het is de eerste keer in 40 jaar tijd dat de Franse regering een extreemlinkse groep ontbindt. Nochtans is Antifa ook in Frankrijk al een geruime tijd gewelddadig en extremistisch. Zo zijn er nog niet zo lang geleden 7 anarchisten veroordeeld wegens terrorisme omdat ze agenten en soldaten wilden doden. Ironisch genoeg is Gale veroordeeld op een wet uit 1936 die bedoeld is om rechts extremisme te bestrijden.

De woordvoerder van de regering, Gabriel Attal, verklaarde hierbij:  “We hebben de ontbinding aangenomen van de de facto groep die bekend staat als de Antifascistische groep Lyon en omgeving ,die bekend staat om zijn gewelddadige acties, zijn oproepen tot haat en zijn virulente en onophoudelijke aansporing om onze politiediensten aan te vallen. We zullen de republikeinse orde doen respecteren tot het einde en in het gezicht van iedereen die het bedreigt.”

Vanuit de extreemlinkse hoek reageert men erg boos op de gedwongen ontbinding. Ze wijzen er op dat de regering de beslissing neemt vlak voor de presidentsverkiezingen. Antifa Lyon is er dan ook van overtuigd dat president Macron hiermee gewoon een symbolische geste maakt om een deel van het electoraat te plezieren, voornamelijk op rechts en extreemrechts. Ze spreken van een electorale staatsgreep.

Al langer problemen

Nochtans staat Gale al langer op de radar. Toen ze een festival organiseerden in december, weerklonk er geregeld “tous les flics sont des bâtards.” Ze hadden zelfs problemen om het festival te organiseren net omdat het gekend was als een ‘anti-politie’-festival. Ook op sociale media hebben ze heel vaak, jarenlang, mensen bedreigd op opgeroepen tot geweld. In september vorig jaar hebben ze een man in elkaar geslagen die protesteerde tegen het coronapaspoort. Hij was volgens hen lid van extreemrechts. In januari hielden ze protest tegen de farmareus Bayer. Ze verbrandden er Franse vlaggen en stelden er ‘een ultimatum’. Ze dreigden er mee om het kantoor van de multinational te belegeren. De extremisten gebruikten en taalgebruik die bekend in de oren klinkt.

We kunnen alleen maar opmerken dat fascisme en kapitalisme een smerig beest vormen dat zichzelf voedt. Historisch gezien hebben alle grote bedrijven, ongeacht hun vakgebied (Volkswagen, Ikea, Bayer, Hugo Boss) gefloreerd in het fascisme. […] Het zijn inderdaad kapitalistische activiteiten in Brazilië die de Amazone ontbossen, gesteund door de neofascist Bolsonaro. Het is het kapitalisme dat met zijn steeds toenemende CO2-uitstoot verwoestende branden aanricht in Australië, Turkije en de Verenigde Staten. Ten slotte is het het kapitalisme dat via Bayer-Monsanto boeren vergift, afhankelijk maakt en zelfs hun tegengif durft aan te bieden in landen die op zoek zijn naar economische ontwikkeling.”

Ook andere organisaties verboden

De Franse overheid heeft de laatste jaren wel meer groepen verboden. Génération Identitaire werd verboden omdat het zou “oproepen tot haat“, maar ook de radicaal-islamitische organisatie CCIF. De CCIF speelde een belangrijke rol bij de moord op Samuel Paty.  Dat belet de organisatie niet om ook in België te bestaan. Meer nog, ze wordt rijkelijk gesubsidieerd door de Belgische overheid. Bepaalde bestuursleden zouden volgens joodse organisaties verbonden zijn aan de Moslimbroederschap en aan Hamas. Andere bestuursleden zijn dan weer gelieerd aan regeringspartij Ecolo.

Groupe Antifa Lyon op Twitter: “⚠️ALERTA : Nous sommes officiellement le premier groupe antifasciste dissout par le gouvernement. Nous allons réagir. Si notre compte saute, écrivez nous sur [email protected] @GDarmanin tu ne veux pas la guerre, mais pourquoi tu allume la mèche ? https://t.co/NnOQnomOLg” / Twitter

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Franse overheid verbiedt tak van uiterst linkse Antifa in Lyon”

  1. Dat zijn die lieverdjes die in de VS al brandstichtend,plunderend(ironisch genoeg bij veel zwarte winkeleigenaars) en moordend,ook furore maken samen met BLM en door de Biden administratie niets in de weg worden gelegd!De moslimbroeders gedijen goed in ons land en worden omarmd door politieke middens die in ons parlement zitten en onlangs Zelenski(half joods?!)een staande ovatie gaven!In Mali gaan onze soldaten het sallafisme counteren,hier genieten diezelfde aanhangers aanzien!Kan het nog gekker?De democratie is het einde van de democratie…

    .

Plaats een reactie

Delen