Jambon bij de Kamer van Koophandel in Luxemburg (foto: Belga)

Uncategorized

Jambon op bezoek in Luxemburg: “Niet meer enkel fiscaal paradijs”

Wannes Neukermans

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is maandag en dinsdag op bezoek in het Groothertogdom Luxemburg. Het bezoek staat in teken van ruimtevaarttechnologie en financiële technologie, twee sectoren waar Luxemburg sterk op inzet. Samen met Jambon reizen een veertigtal ondernemers mee van Voka Antwerpen. Zij willen er inspiratie opdoen voor innovatie.

Met het bezoek willen Luxemburg en Vlaanderen dichter bij elkaar komen op economisch vlak. Daarnaast wil Luxemburg van het beeld af van het land als enkel een fiscaal paradijs. Dat is al lang niet meer het geval, vertelt voormalig Luxemburgs minister van Financiën Pierre Gramegna.

Het Groothertogdom zet sinds een aantal jaar sterk in op ruimtevaarttechnologie en financiële technologie, ofwel fintech. Fintechbedrijven combineren financiële diensten en producten met innovatieve technologie. Onder meer het gebruik van apps voor mobiel bankieren, investeringsdiensten en cryptovaluta gebruiken die technologieën. Jambon bracht zo onder meer een bezoek aan het Luxembourg House of Financial Technology.

Europese hotspot voor nieuwe space race

Daarnaast zet het land stevig in op ruimtevaarttechnologie en beschikt het met Société Européenne des Satellites (SES) over de grootste commerciële satellietexploitant ter wereld. De Vlaamse minister-president gaat daar dinsdag langs. Luxemburg is, in het kader van die grote investeringen, het eerste Europese land dat een wet invoerde die bedrijven toelaat grondstoffen die het exploiteert in de ruimte te commercialiseren. “Luxemburg wil zich opwerken tot de Europese hotspot voor de nieuwe space race.” Dat vertelt voormalig minister van Economie Etienne Schneider, die samen met Gramegna de delegatie toesprak.

“We kunnen Luxemburg niet helemaal vergelijken met Vlaanderen, maar er zijn wel degelijk gelijkenissen”, zegt de woordvoerder van Jambon. “Het is ook niet groot, heeft een open economie, ligt centraal in Europa en moet het net als Vlaanderen hebben van innovatie. Er is een ondernemingsvriendelijk klimaat.” De bedoeling is dan ook dat de ondernemers bij onze zuiderburen inspiratie en ideeën opdoen. 

De delegatie telt onder meer ondernemers van Deloitte, Imec en de Antwerpse haven. Naast het Luxembourg House of Financial Technology en de Belgische ambassade ging Jambon ook ook langs bij de Luxemburgse Kamer van Koophandel. Dinsdag gaat Jambon dan nog naar het SES.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Jambon op bezoek in Luxemburg: “Niet meer enkel fiscaal paradijs””

Plaats een reactie

Delen