CD&V chairman Joachim Coens poses for the photographer during a party congress of Flemish Christian Democrat party CD&V to discuss the party statutes, Saturday 12 June 2021 in Brussels. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Uncategorized

Joachim Coens moet voorzittersverkiezingen CD&V voorbereiden

Belga Press Agency

Donderdag heeft de partijraad van CD&V de huidige voorzitter Joachim Coens het mandaat gegeven om het reglement voor de voorzittersverkiezingen voor te bereiden. Dat reglement en de precieze timing van de verkiezingen worden besproken op een volgende partijraad. Dat blijkt uit een communicatie van Coens aan de CD&V-leden.

Donderdagavond boog de partijraad van de CD&V zich onder meer over de voorzittersverkiezingen, die gepland zijn voor december. Binnen de partij gaan er echter stemmen op om die verkiezingen te vervroegen. De partij scoort zwak in de peilingen en voorzitter Coens lijkt het tij niet te kunnen keren. Daarnaast groeit de kritiek van anonieme bronnen in de media. Die kritiek kan de partij enkele dagen voor haar ‘&NU-congres’ missen als kiespijn.

Op zoek naar concensuskandidaat

Stof genoeg dus voor een discussie op de partijraad. Die discussie is volgens Coens zelf “constructief” gelopen. De partij betreurt volgens hem wel “de heisa die is losgebarsten” over CD&V. “Onze eerste zorg is om terug rust en vertrouwen te brengen onder onze mensen”, stelt Coens in een communicatie aan de leden.

Coens liet eerder al verstaan dat de partij een interne voorzittersstrijd wil vermijden en op zoek gaat naar een consensuskandidaat. Die piste is donderdag ook bevestigd op de partijraad. “Er wordt gewerkt om tot een gedragen consensus voor het voorzitterschap te komen”, luidt het.

Het ziet er ook naar uit dat de CD&V niet wil wachten tot december om de verkiezingen te organiseren. “De voorzitter heeft het mandaat gevraagd en gekregen om het reglement voor nationale voorzittersverkiezingen voor te bereiden. Dit verkiezingsreglement zal besproken worden op een volgende partijraad.” Op die partijraad zou er dan ook beslist worden over de precieze timing van de verkiezingen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

2 gedachten over “Joachim Coens moet voorzittersverkiezingen CD&V voorbereiden”

  1. “Onze eerste zorg is om terug rust en vertrouwen te brengen onder onze mensen”, stelt Coens in een communicatie aan de leden…..Dat is toch wel de grap van de week. Waar was die “zorg” de voorbije decennia?

Plaats een reactie

Delen