De desbetreffende garage van Ludo Eyckmans (Google Maps)

Uncategorized

Joden niet meer welkom in Stabroekse garage “door standpunt Israël over oorlog Oekraïne”

Wannes Neukermans

In een e-mail, die dateert van 21 maart, heeft garagist Ludo Eyckmans uit de Antwerpse gemeente Stabroek laten weten dat zijn Joodse klanten niet meer welkom zijn, “omdat Israël niet erkent dat Poetin oorlogsmisdaden uitvoert tegen de bevolking van Oekraïne”. Zelf ontkent Eyckmans echter dat hij de mail zou verstuurd hebben, ook al gebeurde dat wel met zijn e-mailadres en werd de mail ondertekend met zijn naam. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Intussen liet het Forum der Joodse organisaties al weten klacht neer te leggen vanwege discriminatie. “Het klopt niet wat hij zegt”, reageert woordvoerder Hans Knoop. “En zelfs als Israël niets zou doen, dan kan je Belgische staatsburgers niet boycotten op grond van het beleid van een andere staat.”

In zijn e-mail richt Ludo Eyckmans zich op de Israëlische ambassade in Brussel, met de VRT-redactie in cc. “Sinds vandaag zijn onze Joodse klanten niet meer welkom voor onderhoud van hun voertuig of het oplossen van elektronische problemen”, begint hij zijn mail. “Omdat Israël niet erkent dat Poetin OORLOGSMISDADEN uitvoert tegen de bevolking van Oekraïne.” Later in zijn e-mail geeft de man nog aan dat hij spijt heeft ooit een diamantklem gemaakt te hebben voor de Antwerpse firma BUROGRO. Daarmee is, volgens Eyckmans, destijds de grootste diamant ooit in Antwerpen geslepen.

Geen militaire steun, wel veroordeling

Intussen kreeg het Forum der Joodse organisaties de mail in handen. “Het is prachtig dat de garagist zich het lot van Oekraïne aanrrekt”, reageert Hans Knoop ietwat ironisch. “Maar het klopt niet dat de staat van Israël de misdaden van Poetin niet veroordeelt. In de periode na de e-mail heeft de Israëlische regering Rusland wel degelijk veroordeeld voor oorlogsmisdaden. Israël heeft ook gestemd voor de verwijdering van Rusland uit de Mensenrechtenraad van de VN.”

“De hele vooringenomenheid klopt feitelijk van geen kanten. Daarenboven verwijt de garagist de Joden in België – Belgische staatsburgers – de politiek van de staat Israël. Je kan een Belg daar niet voor verantwoordelijk stellen. Dit is zo ongehoord. We moeten echt 85 jaar in de geschiedenis teruggaan vooraleer we een boycot tegen de Joden als deze hebben meegemaakt”, zegt Knoop verontwaardigd.

N-VA-Kamerlid en deel van de Antwerpse Joodse gemeenschap Michaël Freilich reageert geschokt. “Het herinnert ons aan de plakkaten uit de Tweede Wereldoorlog waarop stond dat Joden niet welkom zijn. Als de garagist het echt opneemt voor de Oekraïners, waarom zegt hij dan niet dat Russen, Wit-Russen of Chinezen niet welkom zijn? Het is een excuus voor antisemitisme”, is hij scherp.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

10 gedachten over “Joden niet meer welkom in Stabroekse garage “door standpunt Israël over oorlog Oekraïne””

  1. “Daarenboven verwijt de garagist de Joden in België – Belgische staatsburgers – de politiek van de staat Israël.”
    Zodra je als niet-jood daar iets over zegt, staan de pijpekrullers met gekke hoedjes hier wel te huilen dat je antisemiet bent.

  2. Hier is vuil aan de knikker. Misleiding op grond van een mogelijk fake bericht?
    Een poging om Oekraïne te verbinden met antisemitisme? Welke partij in het conflict hier voordeel kan bij hebben lijkt dan nogal duidelijk.

  3. Iemand met z’n woonkamer als auto toonzaal, althans dat zie ik op de foto, zal weinig verkopen, laat staan aan Joden. Waar z’n garage werkplaats is mogen Sam en Moos weten.

  4. onbegrijpelijk. Door geen enkel normaal mens uit te leggen. Dat zal wel een erg zwak momentje zijn geweest van de garagist; een momentje van gezinsverbijstering.
    Heer vergeef het hem, want….

  5. Men schijnt te vergeten dat de ‘Ongevaccineerden ook niet meer welkom waren zonder cst. de mens vergeet dat te snel ,de ongevaccineerden zijn de nieuwe joden! In Duitsland hingen er aan winkels borden met de tekst—>>> Ungeimpfte sind nicht willkommen! het bord moest snel verwijderd worden maar het is gebeurt!!!

  6. En wat doet unia, liga voor de mensenrechten, en andere door de staat gefinancierde ngo’s om discriminatie tegen te gaan? Mijn vorige vraag daaromtrent werd “gecensureerd”…is unia hier ook al doorgedrongen met Liesbeth en Erika?

Plaats een reactie

Delen