Caroline Vrijens. Foto Photonews.

Caroline Vrijens. Foto Photonews. Sint-Laureins-Berchem Belgium 26/05/20 pict. by Christophe Licoppe © Photo News

Uncategorized

Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens wil Belgisch verbod op geweld in opvoeding

Belga Press Agency

België blijft achter in de strijd tegen geweld op kinderen en is bij de vier laatste landen in de EU zonder een verbod op geweld in de opvoeding. Dat meldt kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens zaterdag op de Internationale Dag tegen Lijfstraffen op Kinderen.

Uit een enquête van DCI (Defence for Children International) blijkt volgens Vrijens dat bijna de helft van de Belgische bevolking het nog gepast vindt om een kind te slaan. “Door de coronamaatregelen die ons thuis hielden, explodeerden ook in Vlaanderen de cijfers van huiselijk geweld en kindermishandeling.”

“Wat houdt ons tegen om geweld in de opvoeding wettelijk te verbieden?”, vraagt Vrijens zich af. “Het idee dat een verbod betuttelend is, indringt in de privésfeer, dat iedereen weleens de controle verliest en dat het te ver gaat om mensen daarvoor te straffen? Valse argumenten. Er zijn geen strafrechtelijke sancties verbonden aan wetsvoorstellen die nu op tafel liggen.”

Een wettelijk verbod is volgens de kinderrechtencommissaris “een sterk maatschappelijk signaal en moet gepaard gaan met ondersteuning van gezinnen en begeleiding”. “Een wetsartikel zal een sterk ontradend effect hebben voor mensen om geweld te gebruiken en zal mensen alerter maken. Sinds 1979 toont Zweden dat een goed onderbouwd wettelijk verbod het geweld en de aanvaarding van geweld in de samenleving sterk vermindert.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

4 gedachten over “Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens wil Belgisch verbod op geweld in opvoeding”

  1. Geen probleem in zover het om echte kindermishandeling gaat. Laat haar dat trouwens ook aan Poetin eens gaan vertellen. In haar voorstel loert echter het verbod op de pedagogische tik om de hoek.

  2. “Valse argumenten. Er zijn geen strafrechtelijke sancties verbonden aan wetsvoorstellen die nu op tafel liggen.”
    Dàt kennen we: en binnen een jaartje krijgen we dan te horen dat een verbod geen nut heeft zonder sancties. Bedriegster!

  3. Vaders en leraars die geweld gebruiken tegen kinderen/leerlingen zijn pedagogisch onbekwaam. Kinderen verwekken is geen kunst ze deftig opvoeden wel. Fysiek geweld is uit den boze. Luidens Annelies Verlinden, peetmoeder van Binnenlandse Zaken verklaart dat geweld tegen de politie onaanvaardbaar is. En tegen kinderen dan niet soms? Quid geweld tegen burgers door de politie Annelies? Neen, illegaal geweld is altijd onaanvaardbaar wie ook de pleger mag zijn en eenieder (slachtoffer) heeft het recht zich te verdedigen tegen illegaal geweld.

Plaats een reactie

Delen