De 23-jarige Turks-Nederlandse schrijfster Lale Gül zorgde met haar autobiografische debuutroman ‘Ik ga leven’ voor heel wat ophef. Het boek was een groot succes, maar viel tegelijkertijd zeer slecht binnen de Turkse gemeenschap. Ze werd zelfs verstoten door haar eigen familie. Het zorgde ook voor bedreigingen, die nu opnieuw oplaaien.
Het boek vertelt een verhaal waar een jonge vrouw uit een Turks gezin opgroeit in Nederland en gelukkig wil zijn, maar dat botst met haar streng islamitisch-religieuze omgeving. Die verwijten haar afvalligheid, het beledigen van de profeet en het laten vallen van de oude tradities. Finaal komt er een breuk met haar omgeving. Dat verhaal werd meer dan ooit werkelijkheid door de publicatie van het boek, want Gül werd uitgespuwd door de Turkse gemeenschap en kon zelfs niet meer bij haar ouders blijven wonen. De negentienjarige Oguz Ö. moest zelfs naar de gevangenis nadat hij ernstige doodsbedreigingen had geuit. Intussen is hij weer op vrije voeten.
Er komen nu heel wat vertalingen uit van het succesvolle boek. Zo verscheen op 10 april de Duitse versie. Straks komen er ook een Franse en een Engelse vertaling. Daarna verschijnt er een film over het verhaal van Gül. Die nieuwe en grote aandacht doen de jonge vrouw het ergste vrezen. Ze verwacht zich aan een hele hoop nieuwe ophef en overweegt om tijdelijk naar het buitenland te verhuizen voor haar eigen veiligheid.
Meer bedreigingen
“Ik krijg nog steeds bedreigingen en heb ook zorgen om wat er gebeurt als de vertalingen van ‘Ik ga leven’ zijn uitgekomen“, vertelt Gül. “Daarom denk ik erover om een tijdje naar het buitenland te gaan en daar te schrijven.” Dat vertelde Lale Gül aan Nu.nl. Ze wijst er op dat er een grote Turkse gemeenschap leeft in Duitsland, die negatief zouden kunnen reageren. “Veel mensen ervaren het als belediging van geloof en vinden dat ik een soort gevaar ben en andere meisjes kan beïnvloeden.“
De vele bedreigingen deden haar al twijfelen over het schrijversbestaan en ze overwoog een andere carrière, maar geeft nu toe dat ze het liefst wil schrijven. “Dit is wat ik wil doen, zeker omdat ik merk dat mijn boek veel losmaakt en ik dagelijks berichten krijg van mensen in eenzelfde soort situatie. Dat is zo’n enorme drijfveer en brandstof om door te gaan. Het is veel te belangrijk en ik vind het leuk om hiermee bezig te zijn. Het geeft zoveel voldoening om te schrijven en om mijn mening te geven in columns en op televisie. Dat geeft me energie die ik nergens anders uit kan halen. Helaas gaat dat gepaard met een hoge prijs die ik daarvoor moet betalen. Ik heb altijd beveiliging bij me.”