Metooschandaal in Nederland: D66-leider Kaag blijft op haar stoel zitten

shutterstock

Uncategorized

Metooschandaal in Nederland: D66-leider Kaag blijft gewoon op haar stoel zitten

Carl Deconinck

Vorig weekend kwam er in Nederland een schandaal naar boven bij de links-liberale regeringspartij D66. Frans van Drimmelen, een invloedrijk partijlid, had zich schuldig gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. De partij stak de zaak echter in de doofpot. D66-leider Sigrid Kaag betuigt haar spijt, maar weigert op te stappen.

De top van D66 is vandaag door het stof gegaan rond de affaire. Sigrid Kaag nam het haarzelf kwalijk dat ze niet sneller heeft ingegrepen. Ze drukte daarvoor haar spijt uit. “Ik neem mezelf kwalijk dat ik niet weer heb aangedrongen bij het landelijk bestuur, om na te gaan of alles wel klopte.” Ze pleit voor grondigheid, zorgvuldigheid en degelijkheid in dergelijke processen. Ook geeft ze aan te zakelijk te hebben gereageerd op de meldingen van het slachtoffer. In het verleden klonk Kaag nochtans anders. Toen was machtsmisbruik wel een groot probleem.

Telefoon kwijtgeraakt

Er is sprake van berichten waar Kaag het slachtoffer gewoon verwees naar advocaten en weinig hulp bood of erkenning gaf aan het slachtoffer. Nu zegt ze die berichten niet meer voor de geest te kunnen halen. Ook zou ze haar telefoon zijn kwijtgeraakt. Het is dat sms-verkeer waarover de Volkskrant berichtte.

Partijvoorzitter Victor Everhardt erkende dat D66 er als werkgever niet is in geslaagd een veilige werkomgeving te bieden. “We maken als landelijk bestuur onze excuses aan het slachtoffer, maar ook aan al onze leden.” Gisteren stapte de man die zich schuldig maakte aan het grensoverschrijdend gedrag, Frans van Drimmelen, op uit de partij. De druk op de prominente D66’er was te groot geworden. Honderden leden vroegen in een kritische open brief meer uitleg.

https://twitter.com/AvinashBhikhie/status/1517131445529153536?s=20&t=uQ5HERNKeMrx8XWcgS3tEg

Veel kritiek op Kaag

Kaag lijkt echter niet van plan te wijken. Meer nog, ze stelt dat het deze week in de media “meer lijkt te draaien om ophef dan om het lot van het slachtoffer.”
Politieke analisten rekenen de links-liberale politica die houding zwaar aan. Politiek analist Roderick Veelo noemt haar moreel leiderschap onhoudbaar. Volgens hem is haar houding hypocriet en bedreigt dat het voortbestaan van D66. Politiek commentator Wouter de Winther noemde de persconferentie dan weer “ontluisterend.” Ook Kaag heeft veel aan Van Drimmelen van te danken, hij bracht haar namelijk binnen bij D66.

De weblog GeenStijl ziet dat de persconferentie van Kaag er een was zonder publiek en er dus geen lastige vragen konden komen. Vragen waar de partijtop al een hele tijd angstig van wegloopt. “Als een televisiedominee in een galmende kamer naar de echo van je eigen gelijk luisteren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

5 gedachten over “Metooschandaal in Nederland: D66-leider Kaag blijft gewoon op haar stoel zitten”

  1. Goed zo, mogelijk aan Freudiaanse “der Penisneid” gerelateerde feministische misandrie offensieven nopen tot een “masculistisch” zelfverdedigingssplan. Zouden “de Rechten vd Man” geen onderdeel uitmaken van “de Rechten vd Mens” ????!!!!!

  2. Voor de linkse elite telt alleen het aan anderen kunnen voorschrijven van haar unieke denkpatroon.
    Als het tegenvalt zijn de anderen weer de fascisten, racisten, homo- en wat weet ik nog voor foben.

Plaats een reactie

Delen