Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder (foto: Belga)

Binnenland politiek

Moslimexecutieve wordt afgeschaft, maar verwante onderwijsinstantie verliest bevoegdheid niet

Wannes Neukermans

De omstreden Moslimexecutieve, het vertegenwoordigend orgaan van de moslims in België, zal worden afgeschaft. Die procedure werd enkele maanden terug door Justititieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) gestart. An sich een goede zaak, ware het niet dat het aan de Moslimexecutieve gelieerde Centrum Islamonderwijs (CIO) gewoon mag blijven bestaan. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder (Vlaams Belang) aan Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA).

De Moslimexecutieve, officieel het Executief van de Moslims van België (EMB), is de officiële vertegenwoordiging van de islam in ons land. Dat gaat gepaard met ongeveer 650.000 euro subsidies per jaar. Over het functioneren van het orgaan bestaat echter al jaren ontevredenheid. De werking is niet transparant, de structuur is onduidelijk en er is zelfs sprake van buitenlandse inmenging uit Turkije en Marokko. Staatsveiligheid bracht enkele maanden geleden nog een rapport naar buiten waarin het voorzitter Mehmet Üstün aan extremisme linkte. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne liet enkele maanden geleden echter weten dat hij de procedure had opgestart tot intrekking van de erkenning van die organisatie.

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2022/02/van-quickenborne-trekt-erkenning-moslimexecutieve-in/

De Moslimexecutieve wordt afgeschaft. Haar bevoegdheden inzake onderwijs delegeerde het echter aan de in 2008 opgerichte vzw Centrum Islamonderwijs (CIO). Onder toezicht van de Moslimexecutieve fungeert die sinds 2018 als erkende instantie van het islamitisch godsdienstonderwijs. De nauwe banden met de Moslimexecutieve zijn meermaals bewezen. Toch komt de bevoegdheid van vzw CIO niet te vervallen wanneer de Moslimexecutieve haar erkenning verliest.

Wetenschapsontkenning en betwisting van vrouwenrechten

Het Vlaams Belang pleit al langer voor de afschaffing van het islamonderwijs in Vlaanderen. “Maar in afwachting hiervan is omwille van de intense banden met de Moslimexecutieve nu al een dringende audit van de werking van het CIO nodig om radicalisering van moslimjongeren te voorkomen”, oordeelt Slagmulder.

“We mogen niet tolereren dat er in het onderwijs waarden en normen gepropageerd worden die haaks staan op onze Europese samenleving”, aldus Slagmulder. “Wetenschapsontkenning,  betwisting van mensenrechten en meer specifiek vrouwenrechten en een denigrerende kijk op ongelovigen zijn zaken die we in Vlaanderen absoluut niet willen.”

Feitelijke verwevenheid zeer groot

De huidige erkenning van het Centrum Islamonderwijs loopt eind 2023 af. Tegen dan moet men een nieuwe onderwijsinstantie aanduiden. Al hoeven we niet tot dan te wachten om de werkzaamheden van het CIO door te lichten, vindt Slagmulder: “De feitelijke verwevenheid tussen de Moslimexecutieve en het CIO is zeer groot en de voorzitter van beide organen is één en dezelfde persoon.” Het gaat om Mehmet Üstün, die bovendien ook voorzitter is van een moskee in Heusden-Zolder. Die werd in het verleden aan extremisme gelinkt en is al verschillende malen in opspraak gekomen.

Het Vlaams Belang noemt het islamonderwijs een grote hindernis voor de integratie in Vlaanderen. “Zeer weinig islamleraren hebben een vereist diploma. In het lager onderwijs zijn dat slechts 1 op de 10 leraren”, aldus Slagmulder. “Bovendien worden er in sommige scholen Diyanet-handboeken en leerplannen gebruikt.” Veel lesmateriaal zou vanuit een erg letterlijke interpretatie van de koran en een strikte beleving van de islam vertrekken.

Weyts ziet weinig problemen

Uit antwoorden die Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) aan Slagmulder bezorgde blijkt dat zich niet al te veel zorgen maakt over de islamscholen. “De Vlaamse regering kan verder werken met de vzw CIO als bevoegde instantie, zelfs wanneer de Moslimexecutieve de erkenning verliest”, luidt het antwoord. “Er werd nog geen overleg gepleegd met de Minister van Justitie of de vzw CIO.”

Vlaanderen heeft vooralsnog nog geen plannen gemaakt om de vzw CIO te onderzoeken. En hoewel het huidige lerarenkorps van de vzw CIO erkend is door de Moslimexecutieve, heeft de intrekking daarvan geen impact. “De erkenning van nieuwe lerarenopleidingen kan wel in het gedrang komen, gezien deze bevoegdheid tot het EMB zelf behoort”, aldus Weyts in zijn antwoord.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “Moslimexecutieve wordt afgeschaft, maar verwante onderwijsinstantie verliest bevoegdheid niet”

  1. Quickie met het Stickie kan niet alles weten en moet voor de liberalen de deur op een kier houden voor een nieuw kiespubliek.
    Weyts maakt zich “niet al te veel zorgen”, alleen pas als het te laat is. De kritiek komt ‘maar’ van het VB, vandaar …

Plaats een reactie

Delen