Uncategorized

Nederlandse journalist hardhandig uit Oekraïne gezet: “Ik kreeg een pistool tegen mijn hoofd”

Carl Deconinck

De Nederlandse oorlogsjournalist Robert Dulmers is zondagmiddag Oekraïne uitgezet. Hij zou volgens de Oekraïners door zijn foto’s staatsgeheimen hebben geopenbaard, en dat werd niet geapprecieerd. Dulmers is zo de eerste oorlogsverslaggever van wie Oekraïne de accreditatie heeft ingetrokken.

Zelf zegt Dulmers niet te begrijpen wat hij verkeerd heeft gedaan. Zijn uitzetting zou het gevolg zijn van de beelden die hij zondagochtend deelde over de raketinslagen in een oliedepot bij havenstad Odessa. Dulmers was naar eigen zeggen als een van de eerste journalisten ter plaatse en had daardoor goed zicht op de rookpluimen. Hij deelde foto’s en filmpjes ervan via Twitter.

https://twitter.com/Saint_Just1965/status/1510473883798937601?s=20&t=0xl2ckGOgJEW919SsvtA8g

Dulmers vertelt dat drie mannen hem oppakten en daarbij een pistool tegen zijn hoofd hebben gezet. “Dit zijn wildwesttaferelen, dit kan echt niet“, aldus de journalist. De Oekraïners zetten hem vervolgens het land uit. Hij zit nu in Roemenië en vraagt opheldering aan de Oekraïense autoriteiten. Dulmers was in Oekraïne al een tijdlang actief voor het Nederlands Dagblad en berichtte er over de oorlog. Hij verbleef in een appartement in Odessa waardoor hij snel ter plekke was bij de raketinslag. Hij maakte er beelden van en zette die online.

Spionage

Daarom beschuldigden de Oekraïense autoriteiten hem van spionage en het delen van staatsgeheimen. In Oekraïne zijn er namelijk regels om te beletten dat militaire zaken niet zomaar op internet verschijnen. Rusland kijkt immers mee, en dat zou de eigen mensen in gevaar kunnen brengen. Eerder had Dulmers een formulier ingevuld om een reportage te mogen maken over de situatie in Mykolajiv. Daar stond echter niets in over Odessa.

In de vroege middag verscheen er een zwarte wagen voor zijn deur en moest hij naar buiten komen. “Ze grepen mij vast terwijl ik een vertegenwoordiger van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken aan de telefoon had. Toen werd mijn telefoon uit mijn handen gerukt.” Zijn paspoort werd afgepakt en toen hij tegenstribbelde, haalde een van de mannen een pistool boven, zegt Dulmers. “Ik werd in een nekklem gehouden en kreeg het pistool op mijn hoofd gericht.”

De mannen brachten hem naar het politiebureau waar men hem vertelde dat hij niet meer welkom was in het land. Op zijn paspoort plaatsten ze een stempel die zei dat hij 10 jaar lang het land niet meer binnen mag. Daarna brachten ze hem naar Moldavië. Hij reeds vervolgens zelf door tot Roemenië. Nederlandse journalisten reageren verbaasd over de zaak. Dulmers lijkt op het eerste zicht geen regels te hebben overtreden. Het Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat het contact zal opnemen met Oekraïne om de zaak uit te klaren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

12 gedachten over “Nederlandse journalist hardhandig uit Oekraïne gezet: “Ik kreeg een pistool tegen mijn hoofd””

  1. In een oorlog willen beide partijen – ja, het staat er dus: beide – partijen het narratief bepalen. Onderschat Zèlenski op dat gebied niet. Volgens mij is hij daar veel behendiger in dan Poetin.

  2. Nou, en? Anti-coronamaatregel activist Willem Engel (een goede vriend van Marc Van Ranst) werd al twee keer opgepakt door gemaskerde politie, naar verluidt de tweede keer door bewapende agenten… in Nederland!!! Hij mag immers, van een (D66) rechter, zich niet meer op de sociale media begeven. Waar bevinden we ons, in Rusland of Oekraïne? Nee… in het eens zo vrije en tolerante Nederland.

Plaats een reactie

Delen