Bron: Shutterstock

Uncategorized

NGO wil dat Internationaal Strafhof hoofd Russisch-Orthodoxe kerk vervolgt

Sonja Dahlmans

De niet-gouvernementele organisatie Human Rights Without Frontiers (HRWF) wil het hoofd van de Russisch-Orthodoxe kerk, de Patriarch Kyrill van Moskou, vervolgd zien door het Internationale Strafhof in Den Haag (Nederland). De Patriarch zou volgens HRWF oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid door Russische militairen tegen Oekraïners inspireren, rechtvaardigen en bevorderen. Daarnaast zou Kyrill van Moskou, geboren als Vladimir Michailovitsj Goendjajev, aanzetten tot en bevorderen van het plegen van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Op de website van HRWF staat dat het Internationale Strafhof momenteel documentatie en bewijzen verzamelt van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, gepleegd in de Oekraïne. Het Internationale Strafhof tracht alle betrokkenen te identificeren zodat zij verantwoordelijk kunnen worden gehouden.

Volgens de HRWF valt een eventuele vervolging van Kyrill van Moskou binnen artikel 25 van het Statuut van Rome. Hierin staat dat ook een individu verantwoordelijk gehouden kan worden en gestraft kan worden voor misdrijven die binnen de jurisdictie van het Internationale Strafhof vallen. Onder andere het verlenen van een motief voor de oorlog wordt de Patriarch van Moskou zwaar aangerekend.

Voorziet oorlog van theologische dekmantel

Eerder werd de Patriarch van Moskou al genoemd in een resolutie van het Europees Parlement omwille van zijn betrokkenheid in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Het Europees Parlement stelde begin deze maand dat Kyrill van Moskou de oorlogsmisdrijven van Rusland voorziet van een theologische dekmantel om op die manier de oorlog te legitimeren. Het Europees Parlement roemde daarenboven de meer dan 300 Russisch-Orthodoxe priesters die een brief opstelden en ondertekenden waarin ze zich uitspraken tegen de oorlog, en dus tegen hun Patriarch. Een andere Russisch-Orthodoxe priester, vader Ioann Burdin, werd gearresteerd en vervolgd vanwege een preek die hij gaf waarin hij de oorlog veroordeelde.

De Wereldraad van Kerken heeft de Patriarch van Moskou verzocht om een staakt-het-vuren uit te roepen voor het aankomende Orthodoxe Pasen dat dit jaar op 24 en 25 april valt. Onder het autocefale gebied van de Kyrill van Moskou vallen onder andere ook de Russisch-Orthodoxe kerken in Oekraïne, Wit-Rusland en Litouwen. Binnen de Orthodoxe kerken wordt dan ook gesproken over een oorlog tussen Orthodoxe broeders. Tegenstanders hebben de Wereldraad van Kerken nog opgeroepen om de Russisch-Orthodoxe Kerk als lid te schrappen. Zij vinden dat Kyrill van Moskou zelf het lidmaatschap van zijn kerk ongeldig heeft gemaakt door zijn steun aan de oorlog en door de kerk te betrekken bij president Poetins geopolitieke intriges.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

6 gedachten over “NGO wil dat Internationaal Strafhof hoofd Russisch-Orthodoxe kerk vervolgt”

  1. Het probleem van de Russisch Orthodoxe kerk is gewoon de financiële afhankelijkheid van de dictator Poetin. Het zelfde probleem is zichtbaar bij de bewegingsvrijheid van de Christelijke kerken in veel andere landen: de financiële afhankelijkheid van de politieke klasse.
    Het was dé grote ergernis en cultuurshock die Jezus heeft veroorzaakt én die tevens zijn dood heeft gekost: de werkelijke scheiding tussen religie en machtsuitoefening (politiek).

Plaats een reactie

Delen