Bron: Shutterstock

Uncategorized

Open Vld pleit voor uitbreiding euthanasiewetgeving

Wannes Neukermans

Open Vld wil in het federale parlement het debat openen over een uitbreiding van de euthanasiewetgeving. Ze willen euthanasie makkelijker mogelijk maken voor mensen met hersenaandoeningen, waaronder dementie. “Het is hoog tijd om op de ingeslagen weg verder te gaan en de tekortkomingen van de huidige wetgeving weg te werken”, stellen parlementsleden Robby De Caluwé, Katja Gabriëls en Jean-Jacques De Gucht.

Het pleidooi voor de uitbreiding van de euthanasiewet komt er 20 jaar nadat de initiële wet gestemd werd. Op 16 mei 2002 werd België het tweede land, na Nederland, waar het recht op zelfgekozen levensbeëindiging mogelijk werd. Mensen die ondraaglijk en uitzichtloos fysiek en psychisch lijden kunnen op dat recht beroep doen. “Elke mens moet zelf in alle vrijheid kunnen beslissen over een waardig einde van je leven als je ongeneeslijk ziek bent”, vindt Robby De Caluwé. “Dat is essentieel voor ons liberalen.”

Iedereen recht op euthanasie

Volgens de partij is het draagvlak voor euthanasie de afgelopen twintig jaar alleen maar breder geworden. Onder impuls van Jean-Jacques De Gucht werd de wet al uitgebreid naar minderjarigen die ondraaglijk lijden, maar zelfs dat volstaat volgens de liberalen nog niet. “Wij zullen er altijd over waken dat elk mens van dit recht kan gebruik maken wanneer zij of hij dat zelf wil.”

Momenteel moet een persoon volledig bewust en wilsbekwaam zijn om tot euthanasie over te gaan, waardoor dementerende mensen vaak geen euthanasie mogen plegen. “Je kan ook een wilsverklaring ondertekenen waarin je verklaart euthanasie te vragen wanneer je wilsonbekwaam zou worden”, aldus De Gucht. “Maar die mag enkel worden toegepast wanneer je in een onomkeerbare coma belandt.”

De liberalen beseffen dat ze voor een moeilijke strijd staan. Vooral de CD&V zal niet onmiddellijk happig zijn om de euthanasiewet verder uit te breiden. “Maar dat betekent geenszins dat we het debat uit de weg moeten gaan. Het is juist door de verschillende problemen te bespreken dat we kunnen komen tot een gedragen en verdedigbaar voorstel”, aldus De Gucht.

De huidige wetgeving zorgt volgens de Open Vld nog steeds tot schrijnende toestanden. “Mensen met dementie die niet volledig willen aftakelen, worden nu eigenlijk verplicht om ‘te vroeg’ euthanasie te vragen en te krijgen op een moment dat ze nog volledig wilsbekwaam zijn en binnen het toepassingsgebied van de wet vallen. Deze keuze om vroeg te sterven is hartverscheurend, want deze personen zouden ongetwijfeld nog mooie momenten kunnen beleven in hun leven”, zegt Katja Gabriëls. “De voorbeelden van Alzheimer-patiënten die kozen om ‘te vroeg’ een beroep te doen op de euthanasiewet zijn talrijk. Schrijver Hugo Claus is er een van, maar recent nog belichtte ook het één-programma ‘Restaurant Misverstand’ deze problematiek.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “Open Vld pleit voor uitbreiding euthanasiewetgeving”

  1. Nog één impulsje, De Gucht: ook baby’s die geen pap lusten van het melkpoeder dan hen wordt ingelepeld moeten voor euthanasie kunnen kiezen.
    Zeg niet dat de liberalen hun politieke prioriteiten niet kennen.
    Apropos De Gucht en soortgelijken, niet alleen mensen die “ondraaglijk en uitzichtloos fysiek en psychisch lijden” komen voor euthanasie in aanmerking, maar ook partijen als O-V(?)LD.

  2. Hoe meer euthanasie, hoe minder pensioenen te betalen. De nog volgens peilingen nog nauwelijks op een kier “open” franskiljonse kapitalisten partij “open” VLD wil kennelijk daarom euthanasie promoten

Plaats een reactie

Delen