Jasper Pillen (Photonews)

Jasper Pillen (Photonews)

Uncategorized

Open Vld wil Russische beïnvloeding van politiek laten onderzoeken

Pieter Van Berkel

Open Vld wil de buitenlandse beïnvloeding in ons land, zoals bijvoorbeeld mogelijke Russische financiering van politieke partijen, laten onderzoeken. Volgens de liberalen is het aanpakken van deze inmenging essentieel om de democratische rechtsstaat te kunnen vrijwaren.

De liberalen verwijzen naar een reeks voorbeelden van buitenlandse inmenging en propaganda in ons land en het westen. Zo verwijderde sociale mediareus Meta een aantal Russische accounts van Facebook die nepnieuws over vaccins verspreiden om zo het antivaccinatie-sentiment in het westen te versterken.

Ook wordt het voorbeeld aangehaald van een extreemlinkse studentenbeweging die een video deelde waarin de klimaatverandering gelinkt wordt aan het kapitalisme. Die video werd gemaakt door het Russische Redfish, dat gecontroleerd wordt door de Russische overheid.

Naast Rusland komt ook China ter sprake. Zo werd Xinning Song, de Chinese directeur van het Confuciusinstituut aan de VUB, uit de Schengenzone verbannen, omdat hij verdacht werd van spionage.

Russische financiering van politieke partijen

Geïnspireerd door voorbeelden uit het buitenland, zoals een recent goedgekeurde motie in de Nederlandse Tweede Kamer om onderzoek te doen naar Russische geldstromen naar politieke partijen, wil Open Vld nu ook in ons land dergelijke geldstromen in kaart brengen. Ook maatschappelijke organisaties, universiteiten en andere mogelijke entiteiten die kwetsbaar zijn voor buitenlandse inmenging worden onder de loep genomen.

Volgens de liberalen is het aanpakken van deze inmenging essentieel om de democratische rechtsstaat te kunnen vrijwaren. Senator Steven Coenegrachts (Open Vld) diende een verzoek tot informatieverslag in via de Senaat. De bedoeling is om buitenlandse beïnvloeding in kaart te brengen en vervolgens aanbevelingen te formuleren. “Deze informatie van experten is onontbeerlijk om de strijd aan te gaan tegen deze vormen van buitenlandse invloed”, zegt Coenegrachts.

“Buitenlandse inmenging vreet aan onze democratie”

Daarnaast wil de partij in de Kamer van Volksvertegenwoordigers een voorstel tot resolutie voorbereiden waarin gepleit wordt om maatregelen te treffen om buitenlandse beïnvloeding in de toekomst tegen te gaan.

“Complottheorieën en fake news werden de afgelopen jaren aangestuurd vanuit autoritaire regimes, waar democratie en rechtsstaat relatieve begrippen zijn”, zegt Kamerlid Jasper Pillen. “Ook in hun internationale relaties trekken ze die lijn door. De gevolgen van de inmenging zijn legio. Van Brexit over de Amerikaanse presidentsverkiezingen tot ook dichter bij huis, waar we tal van binnenlandse kwesties zoals de zaak Jürgen Conings kenden. Desinformatie is een onderschat wapen waartegen België zich moet wapenen. Defensief, maar ook assertief-offensief. Het vreet aan onze democratie en moet dus bestreden worden.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

10 gedachten over “Open Vld wil Russische beïnvloeding van politiek laten onderzoeken”

  1. “is het aanpakken van deze inmenging essentieel om de democratische rechtsstaat te kunnen vrijwaren.”

    Om plat te gaan van ’t lachen indien ’t niet zo indroevig was : woorden van iemand die een cordon sanitaire tegen 1/10 van de staatsbevolking en 1/6 van de deelstaatbevolking ondersteunt….

  2. De grootste desinforatieverspreiders zijn de overheid en de gesubsidieerde pers . En elke grote mogendheid zal proberen de binnenlandse politiek van andere landen voor eigen voordeel te beïnvloeden . Dus weer wat deugdikdoenerij en pot en ketel toestanden . En weer een truuk om ” experten ” wat belastingsgeld toe te stoppen om te verkondigen wat iedere nuchter denkende burger al lang weet . Laat de burger zelf oordelen over wat waarachtig is en wat niet . En zorg terug voor een onderwijs waar iedereen begrijpend kan lezen en kritisch kan denken .

  3. Zou de nog nauwelijks op een kier “open” VLD volgens de peilingen jaloers zijn omdat Rusland hun amechtig partijtje niet zou willen aan een subsidie infuus koppelen om nodeloos de doodstrijd van het mini partijtje te rekken ?

Plaats een reactie

Delen