Paus Franciscus. Shutterstock

Paus Franciscus. Shutterstock

Uncategorized

Paus roept op tot vrede in Oekraïne: “Wrede en zinloze oorlog”

Van de redactie

Paus Franciscus heeft in zijn jaarlijkse paastoespraak aandacht gevraagd voor de “wrede en zinloze” oorlog in Oekraïne. De paus deed onder meer een oproep aan de verantwoordelijken van alle naties om “de roep om vrede van de mensen te horen”.

De paus sprak van “een Pasen van oorlog”, en zei dat we de paasboodschap van vrede meer dan ooit nodig hebben in deze tijd. “We hebben te veel bloed en te veel geweld gezien”, zei hij. “Onze harten zijn vervuld met angst en zorgen nu veel van onze broeders en zusters zich in schuilkelders moeten verstoppen om voor bommen te schuilen.”

Franciscus riep meermaals op tot vrede, en sprak de hoop uit dat er een einde komt aan “het machtsvertoon” in deze oorlog en het lijden van Oekraïners. “Alstublieft, laten we niet wennen aan de oorlog”, drukte hij zijn gehoor op het hart. “Laten we met luide stem om vrede roepen.”

Situatie in Jeruzalem

De paus verwees ook naar de situatie in Jeruzalem en pleitte voor “vrije toegang” tot de heilige plaatsen voor iedereen. De voorbije dagen was het onrustig aan de Tempelberg in Jeruzalem. Ook op paaszondag braken er rellen uit tussen de Israëlische veiligheidsdiensten en Palestijnen. Palestijnse jongeren raakten daarbij gewond.

Na de misviering sprak paus Franciscus de traditionele zegen Urbi et Orbi uit.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




6 gedachten over “Paus roept op tot vrede in Oekraïne: “Wrede en zinloze oorlog””

  1. De PVDA/PTB en Willy Claes (de enige politieke Pace stemmen in Belgistan ?) hebben concrete voorstellen gedaan voor handhaving van de vrede: ontwapenen ipv bewapenen. Probeer hiervan maar de Yankees en de EU te overtuigen wiens wapenhandel floreert dank zij de oorlog van Zelenski vs Poetin. Koude oorlog 2.0 is begonnen. De nieuwe kruistocht van de neo-liberalen is realiteit. Godfather Joe Biden command en de Europese vazallen volgen. Zalig Pasen. Asiel, immigratie en oorlog kassa, kassa voor het neoliberalisme.

  2. Kan misschien al eens beginnen met de patriarch van de Russische orthodoxe kerk aan te spreken dat die zijn steun al eens terugtrekt aan poetin en de oorlogsstokers. Voor de rest blablabla zoals gewoonlijk, maar zoden aan de dijk zetten de grote mannen van godsdiensten dat vergeten ze altijd

  3. God wil helemaal geen oorlog, het zijn mensen die daarmee begonnen zijn. ** God is geen onzin, maar juist een antwoord op de fundamentele vragen van de mens. ** Je moet niet vragen hoe naïef sommige vredesapostelen waren in de tijd dat ze ontwapening preekten als “vredessignaal” richting Moskou. Voor zover die mensen niet betaald werden door Moskou, natuurlijk.

Plaats een reactie

Delen