Rwanda-plan lijkt nu al te slagen: aantal bootmigranten zakt spectaculair

shutterstock

Uncategorized

Rwanda-plan lijkt nu al te slagen: aantal bootmigranten zakt spectaculair

Carl Deconinck

De Britse regering is van plan om asielzoekers die het kanaal oversteken naar Rwanda te sturen voor de behandeling van hun asielaanvraag. Het land wil zo weer controle over de eigen grenzen krijgen. Linkse activisten schreeuwden moord en brand rond de aanpak, maar het plan lijkt nu al resultaat te boeken.

Terwijl in Groot-Brittannië het debat verder woedt over de Rwanda-plannen van de regering, zien we al een grote reactie bij de potentiële asielzoekers. Het aantal illegale oversteken neemt spectaculair af. Op 14 april waagden nog 562 mensen de gevaarlijke oversteek. Op 19 april was dat al gezakt tot 263. Maar sinds die dag bleef de teller gewoon op nul staan.

Boris Johnson gaf recent aan dat zijn regering de controle over illegale immigratie wil terugnemen met het Rwanda-plan. “Het is een plan dat ervoor zal zorgen dat het Verenigd Koninkrijk een wereldwijd toonaangevend asielaanbod heeft, dat genereuze bescherming biedt aan mensen die het ergste van de mensheid direct ontvluchten, door elk jaar duizenden mensen via veilige en legale routes te vestigen.”

Rwanda zou 120 miljoen Britse pond (144 miljoen euro) ontvangen voor een proefproject waarbij asielzoekers naar het Afrikaanse land worden overgevlogen terwijl hun aanvragen ‘offshore’ beoordeeld worden. Asielzoekers die in het Verenigd Koninkrijk blijven tijdens de behandeling van hun aanvraag zouden volgens de nieuwe plannen gehuisvest kunnen worden in strengere opvangcentra. Illegale immigratie wordt op die manier praktisch onmogelijk.

“Wij willen niet naar Rwanda”

De vele asielzoekers die naar het Verenigd Koninkrijk willen, hebben geen zin om naar het Afrikaanse land te trekken. The Daily Mail ondervroeg meerdere migranten in Calais die de oversteek wilden maken. Ze vertellen allemaal dat ze liever in Europa blijven dan naar Rwanda te moeten gaan. “We komen van Afrika, we willen niet terug”, klinkt het. “In Rwanda zal ik geen goed leven krijgen. Ik ben naar hier gekomen voor Europa en voor het VK.”

Hoewel de vele asielzoekers al in het veilige Europa zijn en met gammele bootjes de gevaarlijke oversteek maken, juichen vele linkse pro-migratie-organisaties de illegale oversteek toe. De Gemeenschappelijke Raad voor het Welzijn van Immigranten denkt net dat het sturen naar Rwanda mensenlevens in gevaar zal brengen. Ook verschillende bisschoppen en linkse journalisten zijn fel tegen de plannen.

De Britse overheid toont intussen via videoreportages succesverhalen van mensen die een plek hebben gevonden in Rwanda en er heel gelukkig zijn. Die beelden weerleggen de doemscenario’s die uit linkse hoek komen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Rwanda-plan lijkt nu al te slagen: aantal bootmigranten zakt spectaculair”

  1. De reden is toch simpel en voor de hand liggend?
    In de UK heb je uitkeringen en sociale woningen van paar 100 duizend pond. De voorbeelden uit Rwanda zijn mensen die iets hebben gepresteerd.

Plaats een reactie

Delen