Abdeslam tijdens het proces over de aanslagen in Brussel (Belga)

Uncategorized

Salah Abdeslam ging café in Parijs binnen, “maar bedacht zich”

Wannes Neukermans

Momenteel is in de Franse hoofdstad Parijs het assisenproces over de islamitische terreuraanslagen van november 2015 in de gang. Hoofdbeschuldigde Salah Abdeslam deed daar woensdag enkele verklaringen. Zo was het de eerste keer dat hij toegaf dat het de bedoeling was dat hij zich op 13 november zou opblazen in een café in Parijs.

Volgens Abdeslam “bedacht” hij zich op het einde. Hij zou op die bewuste avond, op 13 november 2015, een café zijn binnengegaan in het 18de arrondissement in het noorden van Parijs. Zelf beweert hij zich bedacht te hebben toen hij naar de mensen rondom hem keek.

“De opdracht die men mij gegevan had, was dat ik naar een café in het 18de arrondissement moest gaan. Ik ga het café binnen, kijk naar de mensen om me heen en zeg tegen mezelf: ‘Nee, ik ga het niet doen.'” Dat verklaarde Abdeslam in zijn laatste verhoor van het assisenhof. Abdeslam was de enige overlevende van het terreurcommando. De piste van een defecte bommengordel is ook nog mogelijk, waardoor de beweringen van Abdeslam niet onmiddellijk als waarheid mogen aangenomen worden.

Pas twee dagen voor aanslag op de hoogte gebracht

Het was overigens een verassing dat Abdeslam met deze verklaring kwam. Bij zijn vorige ondervragingen had hij namelijk gebruik gemaakt van zijn zwijgrecht. Dat deed hij naar eigen zeggen omdat hij het gevoel had “niet gehoord te worden”. “Van meet af aan wil men niet zien wie ik werkelijk ben”, klaagde hij, voordat hij aankondigt dat hij zal spreken, want “het is de laatste keer dat ik daartoe de gelegenheid krijg”. In de zaal is een zucht van opluchting te horen.

Abdeslam blijft beweren dat hij pas op 11 november op de hoogte werd gebracht van de plannen voor een islamitische aanslagen in Parijs. Na een ontmoeting met Abdelhamid Abooud in Charleroi, wist hij dat hij, in plaats van naar Syrië te reizen, deel zou uitmaken van het terreurcommando van Parijs. Abdeslam kreeg toen naar eigen zeggen nog geen details over de doelwitten, maar wel legt hij uit dat hij een explosievengorden zal moeten dragen. “Dat was een schok voor mij, maar uiteindelijk zal hij me overtuigen, zal ik instemmen”, beweerde Abdeslam.

Nadat hij besloten had zichzelf niet op te blazen, nam hij naar eigen zeggen zijn auto en reed hij rond in Parijs. “Op een gegeven moment viel de auto in panne. Ik ben uitgestapt en te voet verder gelopen”, vertelde Abdeslam. Hij benadrukt dat zijn herinneringen op dat moment “vaag” waren.

wantrouwen van collega-IS’ers

Assisenvoorzitter Jean-Louis Périès probeerde nog meer details los te krijgen. “Wist u dat het terrassen waren, een concertzaal?”, vraagt hij over de doelwitten. “Nee nee”, beweerde Abdeslam. Wat het Stade de France betreft, “weet ik dat ze er hun aanval moeten doen, dat ik hen moet afzetten en dan weggaan om mijn eigen opdracht te vervullen”, vervolgde hij. Medebeschuldigde Mohamed Abrini, ‘de man met het hoedje’ van de aanslagen in Brussel, verklaarde eerder die dag dat hij vermoedde dat Abdeslam niet gedurfd had.

Volgens Abrini zei zijn collega-terrorist na zijn terugkeer uit Parijs dat zijn vest niet werkte. De andere islamitische terroristen riepen hen daarop ter verantwoording. “Waarom heb je geen aansteker of sigarettenpeuk genomen om jezelf op te blazen?” Abrini zei dat hij het verhaal van het defecte vest niet geloofde. Volgens hem durfde Abdeslam het simpelweg niet.

Eerder op het proces had Salah Abdeslam al aangegeven dat hij teruggedeinsd had om zijn explosievengordel te gebruiken. Wat hij toen niet zei, was dat hij wel al een café was binnengegaan. Tijdens de aanslagen in Parijs vielen er 130 doden, zonder de islamitische zelfmoordterroristen mee te rekenen. Daarnaast werden er maar liefst 416 gewonde slachtoffers geregistreerd.

Naast de aanslagen in Parijs, wordt Abdeslam er ook van verdacht betrokken te zijn bij de aanslagen in Brussel en de luchthaven van Zaventem. Die vonden vier dagen na zijn arrestatie plaats, op 22 maart 2016. Vermoedelijk is die aanslag sneller uitgevoerd dan gepland, omdat de terroristen van de Islamitische Staat in het nauw waren gedreven na de arrestatie van Abdeslam. In Brussel en Zaventem vielen 32 doden en 340 gewonden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen