Satellietbeelden wijzen op mogelijke massagraven in Marioepol

shutterstock

Uncategorized

Satellietbeelden wijzen op mogelijke massagraven in Marioepol

Carl Deconinck

Nieuwe satellietbeelden doen vermoeden dat het Russisch leger zich ook heeft misdragen in Marioepol. De beelden lijken te wijzen op de aanwezigheid van massagraven. De burgemeester van de stad zegt dat Russische soldaten tot 9000 lichamen van gedode burgers op die manier hebben begraven.

De beelden doken donderdag op, enkele uren nadat Russisch president Poetin had verklaard de stad overwonnen te hebben. Nochtans kon een belangrijk deel van de stad niet veroverd worden. Er zitten nog steeds zeker 2.000 soldaten in de staalfabriek van Marioepol. Poetin besloot gisteren om het gebied af te zonderen van de wereld in plaats van het te bestormen.

Satellietbeelden van Maxar Technologies wijzen op meer dan 200 mogelijke massagraven. Oekraïne vreest dat de Russen er burgers van Marioepol in hebben begraven. De beelden tonen lange rijen van graven, in het verlengde van een bestaand kerkhof in Manhush, in de buurt van Marioepol. De burgemeester van Marioepol, Vadym Boychenko, beschuldigde de Russen er van hun “militaire misdaden te verbergen” door de lichamen van burgers te nemen en te begraven in massagraven. Op Telegram zei de gemeenteraad van Marieopol dat het zou kunnen gaan om tot 9.000 lijken.

Moeilijk te verifiëren

Boychenko had het over een “nieuw Babi Yar”, naar de beruchte plaats waar in de Tweede Wereldoorlog vele duizenden mensen werden vermoord door de nazi’s. Hij noemt het “barbaarse oorlogsmisdaden.” Een medewerker van de burgemeester spreekt van vrachtwagens vol lijken van burgers. Het Kremlin reageerde nog niet op de beschuldigingen. Bij de eerdere beschuldigingen, in Boetsja, ontkende Rusland alles en sprak het van opgezet spel. Bondgenoot en Wit-Russisch president Loekasjenko stak het zelfs in de schoenen van de Britten, zonder daar enig bewijs voor aan te leveren.

Volgens Maxar tonen de beelden aan dat de graven eind maart zijn gegraven en recent zijn uitgebreid. Het is echter quasi onmogelijk om te verifiëren, aangezien de Russen de gebieden voorlopig onder controle hebben.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Satellietbeelden wijzen op mogelijke massagraven in Marioepol”

  1. Uiteraard zijn er massagraven in Mariupol – het tegendeel zou verbazen. Zonder twijfel zijn er massa’s militairen en burgers gestorven, dat gebeurt nu eenmaal in een oorlog. Ja, zeker ook burgers. Omdat ze toevallig op de verkeerde plaats waren, omdat één van beide partijen hen als bedreiging zag, omdat men dacht dat ze verraders waren, omdat ze normale levensnoodzakelijke dingen niet konden krijgen, of omdat ze geëxecuteerd werden… En een massagraf is nu eenmaal de beste praktische oplossing in een totaal chaotische omgeving zoals een oorlog. De loutere aanwezigheid van massagraven is dus op zich geen bewijs van oorlogsmisdaden.

  2. NAVO bronnen zijn tendentieus. Men probeert de NAVO kruistocht, tegen Rusland, die crescendo gaat te legitimeren. Obama verklaarde in 2015 dat de Russische interventie in Syrië de zwakke Russische conventionele militaire capaciteiten op het terrein blootlegde. De Russische Jack and Russell beschikt gewoon niet over de middelen om de EU, laat staan de VSA te bedreigen. Wantrouw neoliberale kosmopolitische djihadisten die via oorlog de wereld willen veroveren.

Plaats een reactie

Delen