Spanning in pro-Russische separatistische regio Transnistrië neemt toe

Shutterstock

Uncategorized

Spanning in pro-Russische Moldavische regio Transnistrië neemt toe

Carl Deconinck

De strijd tussen Rusland en Oekraïne zorgt ook voor toegenomen spanningen in de Moldavische regio Transnistrië. Volgens Kiev wil Rusland het gebied meesleuren in de oorlog nadat er meldingen kwamen van meerdere aanvallen.

Transnistrië is een niet-erkende regio die zich wil losrukken van Moldavië en aansluiting zoekt bij Rusland. De regering van Transnistrië meldde gisteren dat twee radiomasten vernield zijn na explosies. Die masten werden gebruikt voor Russische uitzendingen. Ook zou een militaire basis met een grote opslagplaats voor munitie zijn aangevallen. Het gaf weinig verdere details vrij, maar het legde de schuld bij Oekraïne. Het installeerde controleposten doorheen het land, en de terreurdreiging staat op rood.

De sporen van de aanvallen leiden naar Oekraïne“, zo zei Vadim Krasnoselski, de president van Transnistrië aan het Russische persagentschap Tass. “Ik ga ervan uit dat zij die deze aanvallen uitvoerden, Transnistrië in het conflict willen betrekken.” Het gebied kan zijn onafhankelijkheid handhaven dankzij de aanwezigheid van het Russische 14e Leger. Daarom geeft het Kremlin aan erg bezorgd te zijn.

(Lees verder onder de tweet.)

Russische ambities

Volgens Oekraïne is echter net het omgekeerde het geval. Ze vrezen dat Rusland vanuit het gebied kan aanvallen. President Volodymyr Zelenskiy wijst naar Moskou en zegt dat Rusland toont wat Moldavië kan verwachten als het Oekraïne blijft steunen. “We hebben gezien dat Rusland nieuwe stappen voorbereidt, het is duidelijk waarom: ze willen de situatie in de regio destabiliseren.” Oekraïne veroordeelde dan ook de “wanhopige pogingen om de Moldavische regio in de oorlog te willen betrekken”, aldus het Oekraïens ministerie voor Buitenlandse Zaken. Het wijst er ook op dat Rusland het recent zelf had over het uitbreiden van de eigen invloed in de regio.

Na de berichtgeving over de aanvallen riep Moldavië een spoedvergadering van de veiligheidsraad bijeen. Ook volgens Moldavische president Maia Sandu zijn de aanvallen het werk van oorlogszuchtige krachten in Transnistrië die de regio willen destabiliseren. De veiligheidsraad heeft aanbevolen om de gevechtsgereedheid van de strijdkrachten te verhogen, het aantal patrouilles en controles aan de grens met Transnistrië op te voeren en kritieke infrastructuur nauwlettend in het oog te houden.

Vorige week had een hooggeplaatste Russische militair meegegeven dat bij de tweede fase van hun “speciale militaire operatie” in Oekraïne ook een plan bevatte om het zuiden van Oekraïne in te nemen en de toegang tot Transnistrië te verbeteren. De woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, gaf aan dat Moskou de situatie op de voet volgt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen