Bron: Shutterstock

Uncategorized

Spionage Catalaanse separatisten gebeurde na goedkeuring Spaanse justitie

Wannes Neukermans

De Spaanse inlichtingendiensten hebben inderdaad Catalaanse separatisten bespioneerd. Daar beschuldigden enkele Catalaanse separatisten hen vorige week al van. De spionage was echter veel minder uitgebreid dan gedacht: volgens de Spaanse justitie was de spionage gericht tegen enkele individuen, met goedkeuring van het Spaanse gerecht. Dat er meer dan 65 mensen zouden bespioneerd zijn is dus niet waar. Dat schrijft de Spaanse krant El Pais.

Vorige week beschuldigde de Catalaanse separatistische beweging de Spaanse overheid ervan spionage gepleegd te hebben door een Israëlisch afluisterprogramma op hun gsm’s te installeren. Dat zou gebeurd zijn tussen 2017 en 2020. Dat bleek uit een rapport van de Canadese organisatie Citizen Lab.

Volgens “betrouwbare bronnen” van binnen het CNI hebben de Spaanse inlichtingendiensten inderdaad spionage gepleegd, maar gebeurde dat “op individuele basis” en ging het niet om grootschalige spionagepraktijken. Het aantal personen dat bespioneerd werd is dus “significant kleiner” dan wat Citizen Lab eerst beweerde. Volgens de Spaanse justitie ging het om profielen die een bedreiging vormden voor de nationale veiligheid.

Voormalig Catalaans premier Carles Puigdemont reageerde vorige week nog fel op Twitter: “We zijn massaal en illegaal bespioneerd via een programma dat alleen staten kunnen hebben. Politici, advocaten en activisten, slachtoffers van de vuile oorlog van de Spaanse staat om te vechten tegen een legitiem idee. #CatalanGate.

https://redactie.palnws.be/2022/04/catalaanse-separatistische-politici-beschuldigen-spaanse-overheid-van-illegale-spionage/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen