NAVO-landen spreken af om fors te investeren: meer geld en meer soldaten

Shutterstock

Uncategorized

Stoltenberg: “NAVO klaar om volledige strijdmacht in te zetten om grenzen te verdedigen”

Van de redactie

Militaire bevelhebbers van de NAVO werken aan plannen om op de oostflank van het bondgenootschap een permanente, volwaardige militaire macht in te zetten die een invasieleger zou kunnen verslaan. Dat heeft NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg gezegd in de Sunday Telegraph.

Stoltenberg zei aan de Britse krant dat het bondgenootschap “zich in een zeer fundamentele transformatie” bevindt, die “de gevolgen op lange termijn” van het optreden van de Russische president Vladimir Poetin zal weerspiegelen.

Los van wanneer en hoe de oorlog in Oekraïne eindigt, heeft de oorlog al langetermijngevolgen voor onze veiligheid”, aldus Stoltenberg nog. “De NAVO moet zich aanpassen aan de nieuwe realiteit en dat is precies wat we aan het doen zijn.”

Troepensterkte vertienvoudigd

Hij wijst erop dat de NAVO voorheen slechts een beperkte troepenmacht had aan de oostflank en dat die vooral bedoeld was ter afschrikking. Bij een aanval zouden versterkingen moeten komen uit andere landen. Inmiddels is de troepensterkte bijna vertienvoudigd, tot zo’n 40.000 man. Maar dat moet beter, zegt Stoltenberg tegen de krant. “We moeten er zeker van zijn dat we in staat blijven om in een gevaarlijkere wereld alle NAVO-bondgenoten te beschermen en te verdedigen.”

Stoltenberg zegt dat de transformatie gepaard moet gaan met hogere nationale defensie-uitgaven door de leden van het bondgenootschap. In juni is er een NAVO-top in Madrid. Stoltenberg wil dat er dan een beslissing wordt genomen over de plannen.

NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg met Oekraïense president Zelenski in betere tijden. Shutterstock

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




13 gedachten over “Stoltenberg: “NAVO klaar om volledige strijdmacht in te zetten om grenzen te verdedigen””

  1. Men zal niet anders kunnen. Si vis pacem, para bellum. Het moet gedaan zijn met de luxe-subsidies aan nutteloze projecten. Eigenlijk zouden de deelstaten moeten bijdragen.

  2. Apologie van de oorlog. Oorlogstaal dus. De neoliberale EU heeft geen conflict met Rusland. Toch sparen de EU en NAVO sparen geen moeite noch provocaties om betrokken te geraken en een oorlog met Rusland uit te lokken. Voor onderhavige criminele handelingen werden de Duitse leiders in 1946 veroordeeld door het Internationaal Militair Tribunaal (IMT) van Neuremberg.

  3. Een presidentje dat zijn haar kleurt kan je toch moeilijk geloven. Speaches worden gewoon geschreven door zijn theatergezelschap. En daar moeten wij dan op ingaan ? En maar steun geven op ons kosten, nietwaar Decroo ? Kost al meer dan dan 400€ per Vlaamse belastingsbetaler, en dan vermeld ik nog niet de minimum 75.000€ die elke Oekraïnse vluchteling per jaar kost (per kop, dus ook kinderen, huisvesting en alles gratis, zelfs installatiepremie van 4000€, volledig gratis medische zorg, etc…, advocaten, + de ambtenaren hun loon en pensioen.) Doe dit maar eens na als Vlaming (Walen betalen geen belasting).
    En Stoltenberg is gewoon een slaaf van het imperialistische USA.
    Poetin heeft gewoon gelijk, en speelt het slim. Hij zal zijn doel wel bereiken, maar wij zitten met de kost en nogmaals de overschot van een vreemd volk in onze contreien. USA mocht NOOIT het NATO-lidmaatschap aan Oekraïne ‘opgedrongen’ hebben, zij beschikken op dit moment wel over een gekke acteur als president van Oekraïne, maar wij draaien wel op voor de gevolgen. Het was voorspeld : de WO3 wordt uitgevochten in de EU, en de USA blijft buiten schot. By the way : het niet de USA die in WO2 Hitler op de knieën heeft gekregen, wel Rusland. De USA maakte wel graag gebruik van de Canadese vrijwilligers en de Britten om in te zetten in de gevaarlijkste gevechten. Wel staken zij de pluimen op hun hoed. Ooit al een kerkhof van Amerikaanse soldaten gezien in Vlaanderen ? Niet ; dus ? Oekraïne heeft heeft het zelf gezocht, na onder andere Verafstoot en zijn Hollandse hofnar te hebben toegejuicht op het Maydanplein.

  4. Gaat dit uit de portefeuille van de belastingbetaler komen of van de grote bedrijven die wapens produceren.Het is in europa al vrede sinds 1945 uitgezonderd triestige conficten zoals de Falklandoorlog, Joegoslavie…De burgers zijn die oorlogen moe ook in Rusland.Misschien gaat Rusland ooit bij de NAVO komen.Het is een europese grootmacht.Laat ons hopen dat dit ooit eens komen zal.

  5. En links zal wel weer kunnen beginnen zagen over het militair-industrieel complex. Poetin zal in zijn handjes wrijven, het werk van de KGB van decennia terug werpt nog altijd vruchten af.

  6. Herr Stoltenberg een vraagske: “Welke grenzen”. Die van de EU of de grenzen van Oekraïne? Ik hoop dat u bij oorlog op de eerste rij zult staan om uw NAVO legioenen aan te voeren. Als politiek commissaris van de NAVO is dat uw plaats en plicht.

Plaats een reactie

Delen