Politievakbonden reageren op verwijten van ministers tegen commissaris-generaal: "Traditie om schuld af te wenden op een ander"

Marc De Mesmaeker (foto: Belga)

Uncategorized

Topman federale politie: “Meer geld, of minder taken”

Wannes Neukermans

Commissaris-generaal van de federale politie, Marc De Mesmaeker, drukte maandag in een interview met De Standaard zijn bezorgdheid uit over de besparingen bij de federale politie. Hij doet dan ook een oproep richting de politiek: “Ofwel komt er geld bij, ofwel stoten we taken af.” De Mesmaeker pleit voor “een marshallplan voor de federale politie”.

Sinds 2018 is De Mesmaeker commissaris-generaal. Vorige zomer was hij nog redelijk positief over de beloftes van de federale regering: zij beloofden toen 310 miljoen euro extra voor de federale politie tot het einde van de regeerperiode.

Nu trekt hij echter aan de alarmbel omdat er opnieuw 83 miljoen euro moet worden bespaard. “De realiteit is dat we een groot deel van de extra middelen die we kregen nodig zullen hebben om onze werking te betalen”, reageert hij. “Dat is een grote streep door de rekening.”

Terreurproces en Sky ECC

De besparingen dreigen ervoor te zorgen dat investeringen in materiaal en infrastructuur stil zullen vallen “Het resultaat is dat de federale politie weer helemaal terug naar af is”, aldus De Mesmaeker.

De besparingen komen bij de federale politie op een moeilijk moment. Momenteel is de politie namelijk een lawine aan informatie van operatie Sky ECC aan het verwerken. Ook het terreurproces dat in oktober van start gaat, dreigt de kosten te doen oplopen.

Als dat geld ontbreekt, wil De Mesmaeker onderzoeken welke taken de politie nog kan doen en welke kunnen worden afgestoten. Als voorbeeld noemt hij de inzet van het interventiekorps, dat mee patrouilleert bij de lokale politie. Daarnaast pleit hij om het aantal lokale politiezones te verminderen van 185 tot een 50-tal.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “Topman federale politie: “Meer geld, of minder taken””

  1. Vorige week hadden ze in Mol nochtans nog personeel genoeg om te proberen de burgers te betrappen die belastingen wilden ontwijken door met rode mazout te rijden. OP ZONDAG, DUS TEGEN EEN DUBBELE KOSTPRIJS! En bovendien kunnen die politiemannen dan de week erna betaald een dagje thuisblijven! Dus toch nog wel volk en geld genoeg zou ik zeggen…..

  2. Zolang men hier in België geld te over heeft om het te verkwisten aan allerlei onnodige subsidies, vette pensioenen en pensioenen aan vijftigers, aan beroepsdoppers, aangespoelde leefloners en OCMW-klanten zal er nooit geld genoeg zijn om datzelfde geld nuttig te besteden. Men kan natuurlijk allerlei belastingen, taksen en retributies verhogen. Onze beroepspolitiekers zijn daar trouwens experten in. De belastingbetalende burger begint van langs om meer klaar te zien. En ja, populistisch te stemmen. Maar kan hij wel nog anders zonder zichzelf voor de gek te laten houden ?

Plaats een reactie

Delen