Twitter lijkt nu toch oor te hebben naar voorstel Elon Musk

Credit: James Duncan Davidson

Uncategorized

Twitter lijkt nu toch oren te hebben naar overname Elon Musk

Carl Deconinck

Het ziet er naar uit dat Twitter Inc. overstag lijkt te gaan en zal meewerken aan een overname door Elon Musk. Volgens de Wall Street Journal kan er deze week al witte rook komen. Het bedrijf lijkt zo het initieel verzet tegen Musk te hebben opgegeven.

Nog geen twee weken geleden bracht Elon Musk een bod uit op het sociale mediabedrijf. Hij gaf aan 54,2 dollar per aandeel te willen betalen: in totaal zo’n 37 miljard euro. De multimiljardair wil naar eigen zeggen de vrije meningsuiting op het platform herstellen. Twitter liet zich de laatste jaren gelden als uiterst progressief. Het platform censureerde vooral conservatieve stemmen, wat bij veel mensen tot onvrede leidde.

Na het voorstel van Musk steeg de spanning tussen het bestuur en de aandeelhouders van Twitter. Die laatste groep wil natuurlijk dat zijn investering opbrengt. De markt reageerde namelijk zeer positief op Musk en zijn mogelijke veranderingen. Nu volgt ook het bestuur, zeker nadat bleek dat Musk zijn financiering helemaal rond heeft. Nochtans had men eerst een gifpil” geopperd; een actie waar men door meer aandelen uit te brengen Musk wilde dwingen om meer te betalen.

Twitter keert kar

Nu lijkt Twitter echter overstag te gaan. Musk heeft duidelijk gemaakt dat hij 25,5 miljard dollar kan lenen en 21 miljard uit eigen zak kan betalen. Hierdoor zag Twitter Musk klaarblijkelijk als een ernstige kandidaat. De officiële onderhandelingen lopen nu. Volgens mensen dicht bij de bron zouden de gesprekken loslopen en kan alles snel gaan.

Musk zou de rijkste persoon op aarde zijn, met een kapitaal van 279 miljard dollar. Veel van zijn geld zit echter in Tesla-aandelen, waar hij 17 procent van bezit. Ook zijn andere bedrijven draaien goed en zijn vele miljarden waard. SpaceX en PayPal zijn de meest bekende bedrijven van Musk, naast Tesla.

De van oorsprong Zuid-Afrikaanse miljardair wil de vrijheid van meningsuiting herstellen op het sociale mediaplatform. Daarbij denkt hij in de eerste plaats aan het openbaar maken van het algoritme. “Iedereen moet kunnen zien welke actie er wordt ondernomen, zodat er geen manipulatie achter de schermen kan plaatsvinden.” Het algoritme bepaalt welke tweets veel aandacht krijgen en welke niet. De linkse activisten die vandaag de plak zwaaien in het bedrijf onderdrukken zo kunstmatig rechtse meningen en tweets terwijl linkse campagnes opgeblazen worden. Ook censureren ze regelmatig conservatieve meningen en profielen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Twitter lijkt nu toch oren te hebben naar overname Elon Musk”

Plaats een reactie

Delen