Tom Van Grieken (foto: Belga)

Uncategorized

Waalse gouverneurs beschikken over bijna dubbel zoveel federale ambtenaren als de Vlaamse

Belga Press Agency

De federale overheid stelt jaarlijks zo’n 335 federale ambtenaren ter beschikking van de provinciegouverneurs. De Waalse gouverneurs stellen er bijna dubbel zoveel tewerk als de Vlaamse, blijkt nu. Dat valt af te leiden uit het antwoord dat Vlaams Belang-Kamerlid en – voorzitter Tom Van Grieken kreeg van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). “Een zoveelste bewijs dat niet enkel de provinciale bestuursniveaus, maar ook de Belgische staat zelf beter wordt afgeschaft”, oordeelt hij.

In 2021 werden er 335 federale ambtenaren ter beschikking gesteld van de provinciegouverneurs. Dat cijfer bleef de jongste jaren stabiel, al heeft Van Grieken wel bedenkingen bij de cijfers. “Het provinciale niveau is een nutteloos niveau”, vindt hij. “Het gouverneurschap is een lege doos, een goedbetaald uitbolpostje voor bevriende politici. Dat zij beroep kunnen doen op de ondersteuning van federale ambtenaren is dan een verspilling van manschappen en geldmiddelen.”

Wallonië veel rijkelijker bedeeld

Voorts wijst hij er op dat de Waalse provinciegouverneurs veel rijkelijker bedeeld worden met medewerkers dan hun Vlaamse collega’s. De Vlaamse provincies krijgen samen 163 ambtenaren toegewezen: één per 40.700 inwoners. In Wallonië zijn dat er 153, of één per 24.000 inwoners. Brussel heeft geen gouverneur, maar een vicegouverneur en een Hoge Ambtenaar. Dat gewest krijgt 19 ambtenaren toegewezen.

“Opnieuw wordt Wallonië veel beter bedeeld met federale middelen, die grotendeels betaald worden met Vlaamse belastingen. Een zoveelste bewijs dat niet enkel de provinciale bestuursniveaus, maar ook de Belgische staat zelf beter wordt afgeschaft”, besluit Van Grieken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

4 gedachten over “Waalse gouverneurs beschikken over bijna dubbel zoveel federale ambtenaren als de Vlaamse”

  1. Provincies MOETEN afgeschaft worden wegens te duur, zij krijgen 10.000€ netto per maand. Dan moeten alle overtollige ambtenaren met hun zwaar beroep in de bouw gaan werken want zij zijn het toch gewoon een zwaar beroep te hebben. Vervolgens kan de helft van de ambtenaren op de ministeries gehalveerd worden.

  2. We laten de Derde Wereldstaat Wallonistan financieel tegen onze benen wateren. We staan er bij en kijken er naar zelfs zonder ons been terug te trekken ! Zouden wij dan een masochistische inborst hebben ?

Plaats een reactie

Delen