Poetin en een kaart van Georgië. Foto's Shutterstock.

Poetin en een kaart van Georgië. Foto's Shutterstock.

Uncategorized

Zet Rusland nu ook zijn tanden in Georgië?

Ruben Notteboom

De leider van Zuid-Ossetië, Anatoliy Bibilov, wil een referendum organiseren om zich aan te sluiten bij Rusland. Die uitspraak komt er enkele dagen nadat de LNR en DNR, de rebellenstaten in Oekraïne, hebben aangekondigd dat ze een referendum overwegen om deel te worden van de Russische Federatie. De vraag rijst nu of het Kremlin opnieuw Georgië zal viseren.

Zuid-Ossetië is, net zoals Abchazië, een deel van Georgië dat zich met Russische steun onafhankelijk heeft verklaard na een zware confrontatie met Rusland. Rusland erkende onder president Medvedev Abchazië en Zuid-Ossetië als onafhankelijke landen in 2008. Het Westen erkent die onafhankelijkheid echter niet, net als Georgië zelf.

Situatie vergelijkbaar met Oekraïne

De situatie in Georgië is vergelijkbaar met de situatie in het oosten van Oekraïne. Pro-Russische rebellen proberen zich af te scheuren van het land. Nu er gesproken wordt over een referendum, ligt annexatie op tafel.

De vraag rijst wat Georgië zal doen. Het ziet ernaar uit dat het Kremlin niet zal stoppen bij Oekraïne en nu ook rechtstreekse controle wil over de twee gebieden in Georgië. Het blijft dan een groot vraagteken of de rest van Georgië in gevaar is.

Referendum als annexatiemiddel

Volgens het Russische staatspersagentschap RIA Novosti werd al een decreet uitgevaardigd dat oproept tot een referendum. Volgens de grondwet van Zuid-Ossetië moet het referendum binnen twee tot drie maanden plaatsvinden.

Rusland beloofde in 2008 de onafhankelijkheid en eigenheid van de twee afgescheurde Georgische staten te erkennen, net zoals Poetin deed met de LNR en DNR kort voor de oorlog in Oekraïne. Er wordt gespeculeerd dat dit nog vaak zal gebeuren. Het lijkt er namelijk op dat het Kremlin referenda wil misbruiken om, naar alle schijn op democratische wijze, delen van andere landen te controleren. Eerst werd dit gedaan met de Krim, nu wil Poetin dat de DNR, LNR en Zuid-Ossetië volgen. Het blijft afwachten of andere voormalige Sovjetstaten zullen volgen.

Pro-Russische regimes

Rusland is in het verleden al actief geweest in voormalige Sovjetstaten om opstanden neer te slaan. Kazachstan en Wit-Rusland zijn daar recente voorbeelden van. Het Kremlin wil alles op alles zetten om pro-Russische overheden aan de macht te houden. Wit-Rusland, een land dat cultureel en etnisch enorm aansluit bij de Russen, zou wel eens het volgende doelwit kunnen zijn.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

7 gedachten over “Zet Rusland nu ook zijn tanden in Georgië?”

  1. Zo weet men meteen waar de nieuwe lichting dienstplichtigen heen kan worden gestuurd. De honger van Poetin is niet te stillen, net als die van Hitler destijds. Alleen gaat het bij Poetin niet om ‘Lebensraum’ maar om de droom van een Groot Imperium, het Derde Rome.
    De tijd zal uitwijzen waar dit eindigt.

  2. Een dictator als Putin heeft nooit genoeg. Empathie met een dictatoriaal regime zou ons veel wijzer maken. Empathie staat niet in het linkse woordenboek. Vandaar de miserie en het onvermogen om te riposteren. Empathie staat voor het meevoelen van de andere. We gaan nooit adequaat kunnen reageren als we Putin niet begrijpen. Empathie, Empathie, Empathie met Putin. En als we Putin kunnen begrijpen, dan rest er ons maar 1 optie. Weg met zijn regime. Het Westen maakt een slechte beurt. Het Westen is een lullig concept. Heb je het gezien in Villa Politica? Alexander de Croo uitgeroepen door een socialistisch, geïndoctrineerde professor De Vos, als staatsman. Je moet het maar durven, om een Chamberlain te verheffen als staatsman. Als we het ernstig menen, dan brengen we dezelfde offers als het Oekraïense volk. Voor mij zijn onze Westerse Waarden heel veel waard. Ook het risico van een nucleaire aanval. Voor onze politici zijn pecunia en islamitisch fundamentalisme meer waard dan onze Westerse waarden en normen. Ik ben het eens met Abou Jahjah, er is geen enkele politieke partij waar je nog met goed fatsoen kunt op stemmen.

  3. EU bedreigt (sic) China: sancties (economische oorlog) tegen Rusland mogen niet ondermijnd worden. EU en USA leveren wapens aan Zelenski. Maw het imperialistische Westen doet er alles aan om de vredesonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne te doen mislukken.

Plaats een reactie

Delen