Zwerfvuilhandhavers hebben al 465 overtredingen vastgesteld

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Photo News

Uncategorized

Zwerfvuilhandhavers hebben al 465 overtredingen vastgesteld

Belga Press Agency

Sinds november 2021 hebben de zwerfvuilhandhavers, die actief zijn in 23 Vlaamse steden en gemeenten, 465 overtredingen vastgesteld. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. De N-VA-minister roept andere steden en gemeenten op om ook zwerfvuilhandhavers in te schakelen om de strijd tegen zwerfvuil op te voeren.

De Vlaamse overheid stelt via de Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) zwerfvuilhandhavers ter beschikking van steden en gemeenten die de pakkans op zwerfvuil en sluikstorten willen verhogen. In totaal hebben 60 gemeenten aangegeven dat ze willen inzetten op meer zwerfvuilhandhavers. In 23 gemeenten zijn al handhavers actief op het terrein.

465 bestuurlijke verslagen

Volgens minister Demir werpt de aanpak ook al vruchten af. Sinds november vorig jaar hebben de betrokken handhavers 465 zogenaamde ‘bestuurlijke verslagen’ opgemaakt. Die verslagen worden aan de lokale GAS-ambtenaar bezorgd waarna er een GAS-boete volgt. “We gaan meteen over tot een GAS-boete, zonder waarschuwing. De tijd van enkel sensibiliseren ligt achter ons”, aldus Demir. Waar in november nog 35 bekeuringen werden opgemaakt, waren dat er afgelopen maand al 162.

Het weggooien van sigarettenpeuken op straat of in de natuur, maken het overgrote deel uit van de bekeuringen. “Logisch”, vindt Demir. “Peuken zijn geen peanuts. Sigarettenpeuken maken meer dan de helft van de stuks zwerfvuil uit dat in Vlaanderen rondslingert. Mensen staan er vaak onvoldoende bij stil wat voor schade al die sigaretten in onze waterlopen en natuur kunnen aanrichten”, zegt ze. 

Naast sigarettenpeuken werd de afgelopen maanden vooral het niet bij hebben van een hondenpoepzakje en het wegwerpen van drank- en eetverpakkingen bekeurd. De verwachting is dat in de komende maanden met mooier weer het aantal bekeuringen voor verpakkingen zal toenemen. 

Minister Demir roept ook andere steden en gemeenten op om zwerfvuilhandhavers in te zetten. “Handhaving op zwerfvuil is een lokale bevoegdheid. Vanuit Vlaanderen wil ik de lokale besturen maximaal ondersteunen in hun opdracht. Deze eerste evaluatie leert ons dat de zwerfvuilhandhavers die we vanuit Vlaanderen beschikbaar stellen hun werk goed doen, maar laat dit vooral ook een oproep zijn aan de steden en gemeenten om zelf hun handhavingstaken zo sterk mogelijk op te nemen”, besluit Demir.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

4 gedachten over “Zwerfvuilhandhavers hebben al 465 overtredingen vastgesteld”

  1. Loop alle dagen 3 a 4 h rond in een groot natuurgebied ( als particulier) grote sluikstorten zijn vrij eenvoudig op te ruimen ( zolang er geen bodemverontreiniging is) maar het grote probleem is inderdaad de kleine dingen, peuken, wc papier, snoepwikkels, lege blikjes, de grote hoop hiervan is gewoon dat de mensen er niet bij stilstaan dat dit ook sluikstorten is en bijna niet volledig te verwijderen uit de natuur. als een serieuze boete kan helpen om een bewustwording te kweken, spijtig maar er is volgens mijn waarnemingen hier geen andere weg

  2. Tip voor Zuhal. Zouden we niet beginnen met de toegangkelijkheid van sommige recyclageparken te verbeteren en naast electronisch betalen ook cashgeld aanvaarden? Niet alleen de vervuiler maar ook de overheid (Interrand) blijft in gebreke. Maar deze laatste betaalt geen gasboetes. Mag ik dat onbehoorlijk bestuur noemen?

Plaats een reactie

Delen