Uittredend Groen-voorzitter Meyrem Almaci. Photo News

Uittredend Groen-voorzitter Meyrem Almaci. Photo News

Uncategorized

Almaci (Groen): “Vrouw en allochtone roots: dat is voor sommigen genoeg om te vinden dat ik niet mag bestaan”

Van de redactie

Na acht jaar voorzitterschap legt Meyrem Almaci haar mandaat neer. De Zondag wist het Groen-kopstuk te strikken voor een afscheidsinterview waarin ze naast een balans opmaking ook met een kritische blik kijkt naar de toekomst. “Ik wil mijn opvolger één tip geven: blijf uzelf en ga niet mee in het verhaal van spindoctors. Laat u niet plat coachen. Dat is een fout die ik gemaakt heb.”

Sinds 15 november 2014 was ze als voorzitster in dienst van de Vlaamse ecologische partij Groen maar nu komt daar een einde aan. Een bevrijding, aldus Almaci. “Ik wist al van vorige zomer dat ik zou stoppen, maar ik wou wachten tot na de beslissing over de kernuitstap. Het deed deugd om het vorige maand eindelijk te kunnen zeggen. Ik heb veel complimenten gekregen, ook van wildvreemden. Het moet zijn dat ik een snaar heb kunnen raken. Dat voelt goed.”

Gezin is prioritair

Het gezinsleven blijkt de doorslag gegeven te hebben voor de Groen-voorzitter. “Ik had in de coronacrisis al voor mezelf uitgemaakt dat ik meer evenwicht wou in mijn leven. Ik wou meer tijd voor mijn gezin, mijn moeder, maar ook voor mezelf. Bovendien zal een nieuwe wind de partij goed doen. Zorg dragen, is soms ook loslaten. Ik zie te veel politici die te lang doorgaan. Dat is voor niemand gezond.”

De keuze om haar mandaat neer te leggen zorgde voor opluchting ten huize Almaci. “Het woog op mijn gezin, dat ga ik niet ontkennen. De bedreigingen, de stalkers: het is genoeg geweest. Ook de hardheid van het debat: wat zij allemaal hebben moeten lezen over mij.”

Haar identiteit zou door de komst van sociale media haar geen voordeel hebben gegeven. “Ik ben een vrouw en heb allochtone roots: dat is voor sommigen genoeg om te vinden dat ik niet mag bestaan. Dat raakt mij, maar het doet vooral mijn gezin pijn. Zelfs als ik een simpele felicitatie tweet, werd ik uitgescholden voor het vuil van de straat.

Balans

Ze zegt wel de functie als partijvoorzitter graag te hebben uitgevoerd en dat het daarbovenop tegen wil en dank is “voorbij gevlogen”. “We hebben vandaag meer lokale mandatarissen dan ooit. Daar ben ik echt fier op. En wat de nationale verkiezingen van 2019 betreft: Groen is één van de weinige partijen die vooruit is gegaan. Maar oké: hier was de winst minder dan verhoopt.”

Als verklaring voor die teleurstelling spreekt ze van een vijandige campagne die niet strookte met de waarden van Groen. “Wij, groenen, zijn geen boksers“, aldus Almaci. De karikatuur van drammerige en aanvallende voorzitter die ze toen kreeg opgespeld strookte volgens haar niet met haar passievolle zelve. “Ik zit vol passie, maar ik ben niet agressief. Ik wil mijn opvolger één tip geven: blijf uzelf en ga niet mee in het verhaal van spindoctors. Laat u niet plat coachen. Dat is een fout die ik gemaakt heb. Ik heb me te veel laten meeslepen”, klinkt het. “Blijf authentiek: dat is mijn tip. Ga niet mee in het cynische spel van andere partijen.”

Uitspraken Conner Rousseau

Maar wanneer ze gevraagd wordt naar de uitspraken van Rousseau windt Almaci zich op. “Ik heb daar bewust over gezwegen. Wat hij doet, is zó doorzichtig: eerst extreemrechts achterna hollen en daarna nuanceren. Maar intussen heeft hij wel duizenden mensen gekwetst.”

Ze zegt hetzelfde te kunnen zeggen over Sint-Martens-Latem of Brasschaat. “Daar voel ik me ook niet thuis. Maar moet ik daarom al die mensen over één kam scheren? En dan nog feitenvrij praten over leerkrachten die alleen Arabisch spreken: ik vind dat ongelooflijk pijnlijk. Is dat de richting die de socialisten uit willen? Wel, ze vergissen zich. Echt waar.”

Uiteindelijk ontkent ze niet dat Rousseau misschien wel gelijk heeft. “Maar waarom is dat zo? Molenbeek is jarenlang verwaarloosd. Je moet dat durven benoemen zonder mensen te stigmatiseren. We hebben beleid nodig dat aandacht heeft voor de uitdagingen en durft investeren in buurtwerking. Dat is wat onze minister Elke Van den Brandt doet in Brussel.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




15 gedachten over “Almaci (Groen): “Vrouw en allochtone roots: dat is voor sommigen genoeg om te vinden dat ik niet mag bestaan””

  1. De waarde van het gezin beseft men pas ten volle wanneer men haar mist en de vlucht naar het gezin komt bij politiekers meestal heel laat.

    In discussie gaan met dames als Kanko en Demir zal enige nuancering opleveren in de a priori aanname dat, als je vrouw bent én allochtone roots hebt, het voor sommigen volstaat om te vinden dat je niet mag bestaan.

    De problemen in no go-zones oplossen door buurtwerking is een zoveelste vruchteloze pamperverversing. Partijen die hier bij zweren kunnen er wel wat zieltjes bij winnen maar het zal geen moer verbetering op het terrein opleveren.

  2. Fantaseren tot ze het zelf geloofd om het vermeend “beklagenswaardig sukkelaarke” te kunnen uithangen en zo het woke laken nog meer naar zich toe te kunnen trekken, heu… te kunnen sleuren.

  3. Almaci serieus, leer uzelf en uw wereld eens kennen. Mensen haten u niet omwille van uw geslacht of uw roots, wel omwille van uw politieke praat en wandel. Niet om wat je bent, wel om wat je doet. En als ze je haten, dan paseert elk kenmerk dat je hebt de revue.

  4. U oogst tevens wat u gezaaid heeft. Nooit heeft u de verkozen van het VB noch hun kiezers met respect behandeld. Enkel uitsluiting, haat en minachting waren hun deel. Wat u ervaart is de spiegel van uw gedrag. Als het je niet bevalt, dan weet je waar te beginnen.

  5. Dat onder jouw leiding de meest absurde beslissingen erdoor gedrukt zijn, en de middenklasse binnenkort met paard en kar moet rijden om nog rond te komen heeft er niks mee te zien? Liever met wat WOKE zever afkomen…

  6. Almaci (Groen): “Vrouw en allochtone roots: dat is voor sommigen genoeg om te vinden dat ik niet mag bestaan”ocharme mens toch…misschien toch beter een ander beroep gekozen dan de politiek want veel deftig is er nu echt niet uit uw mond gekomen de laatste jaren zoals bij veel van de groene sandalen club.

  7. Almace, stop eens uw eigen falen te verdoezelen omwille van het feit dat ge vrouw zijt en uw afkomst. Misschien eens uzelf in vraag stellen. Ik ken veel vrouwen van vreemde afkomst die wel slagen. De manier waarop ge Calvo klein hebt behandeld zegt al genoeg over uw manier van functioneren. Tinnen heeft ook gefaald niet omdat ze vrouw is maar totaal geen dossier kennis buiten natuurlijk de goede relatie met gazprom

  8. Wat een Calimero-gedrag van mevrouw Almaci. Dat ze dan eens namen noemt. Maar dat zal niet lukken vrees ik. Mevrouw Almaci heeft namelijk ALLE kansen gekregen, zoals alle allochtonen trouwens, vrouwen én mannen.

  9. “Ik ben een vrouw en heb allochtone roots: dat is voor sommigen genoeg om te vinden dat ik niet mag bestaan.” Welnee, beste bolleke, volgens onze Vlaamse cultuur moet God nu eenmaal van alle soorten zijn getal halen. Alleen volgens UW cultuur moeten andersdenkenden gediscrimineerd, buitengesloten of zelfs vermoord (Theo Van Gogh door moslim, Pim Fortuyn door ‘groene jongen’ en vele anderen) worden.

  10. Euh te groot ego en te betweterig dat zijn de sleutelwoorden waarop je bent afgerekend. Misschien eens onder de mensen komen? Mensen met een normaal werk, geen parastatalen of over gesubsidieerde jobs. Gescheiden moeders met kinderen bijv.. Dan iets doen waar Groen echt niet goed in is namelijk LUISTEREN. Nog een goeie tip, BESCHEIDENHEID, het siert de mens.

  11. Ongelofelijk. Almaci heeft hier kunnen studeren, heeft hier een carrière kunnen uitbouwen in de hoogste regionen van de politiek, heeft er zonder twijfel een vette bankrekening en een kast van een huis aan overgehouden waar de gemiddelde Vlaming alleen maar kan van dromen, maar toch vindt ze het nodig om in een zielig-zielig-huil-huil-slachtofferrol te kruipen. Dat is gewoon een kaakslag in het gezicht van wie het echt moeilijk heeft. Dat politici op sociale media ervan langs krijgen hoort er gewoon bij, als je daar niet tegen kan zoek dan een andere job. Almaci, verlaat de politiek en kom aub nooit meer terug.

Plaats een reactie

Delen