Aan scholen in Nieuw-Zuid-Wales, een deelstaat van Australië, wordt sinds kort gevraagd om geen verwerkt vlees meer te serveren aan kinderen. Ook zouden de kinderen geen broodjes met ham mogen meenemen van thuis. De plannen stuiten echter op veel protest.
De oproep gaat uit van de leerkrachten, die daarvoor samenwerken met de non-profitorganisatie ‘Cancer Council’. Die drukten een heleboel brochures af, waarna de leerkrachten ze in de scholen verspreidden. Daarin staat te lezen dat het afgeraden wordt dat kinderen nog broodjes met ham eten, omdat daarin verwerkt vlees zit. Volgens de organisatie zou daardoor de kans op kanker stijgen.
Het voorval heeft voor een golf van protest gezorgd bij ouders, die het naar eigen zeggen beu zijn dat “vadertje staat zich bemoeit met wat ze wel en niet aan hun kinderen mogen geven”. Daarnaast moeit ook de bekende Australische journalist en nieuwslezer Karl Stefanovic zich met de zaak.
“Woke brigade”
Stefanovic vroeg zich in zijn programma af waarom het ‘Cancer Council’ ervoor wil zorgen dat kinderen geen ham meer eten. “Ik denk dat dit echt te idioot is voor woorden. Blijf met je handen van onze ham!”, verklaarde hij gefrustreerd. “Ik zou persoonlijk niet weten wat ik zou moeten doen zonder broodje met kaas en ham op een zondagochtend wanneer ik een kater heb”, voegde hij er – met enige humor – nog aan toe.
Daarnaast interviewde hij ook David Blight, die slager is. Stefanovic vroeg hem wat hij ervan vond dat de woke brigade ham wilde verbieden. Volgens Blight is er de laatste tijd inderdaad veel te doen om chemicaliën en bewaarmiddelen in voedsel, wat de mensen bezorgd maakt. “Maar veel van die bewaarmiddelen zijn natuurlijk en komen ook in groenten voor”, verklaarde hij. “Er is dus geen reden tot paniek.”
Wat doen bewaarmiddelen voor vlees in verse groenten?
Sulfitten in groentenconserven. Ook in allerlei soorten wijnen. Allemaal toegelaten en ongevaarlijk, tenzij voor personen met een allergie. Maar er bestaan zoveel voedselallergieën zoals BV lactose en glucose-intolerantie, pinda allergie, enz…In vers gehakt werd het veel jaren geleden verboden omdat slagers er een middel in zagen om gehakt van de dag ervoor te mengen onder het vers gehakt en er na verloop van tijd via dat systeem nog resten in voorkwamen van dagen ervoor. Met mogelijk necrotoxinevergiftiging tot gevolg. Deze wetgeving dateert nog uit de tijd dat de koeltechnieken gebrekkig waren (ijskasten i.p.v. koelkasten en diepkoelers. In het VK kan men op alle pakjes “saucices” of worstjes lezen dat ze ong. 5 gram per kg. bevatten. Een Sauterne zelfs 6 gr per liter. Terwijl een slager hier al wordt beboet vanaf 1/2 gram. Maar er is geen enkele politieker die zich zal verbranden aan het eventueel terugschroeven van die voorbijgestreefde reglementen. Hopend u naar voldoening te hebben ingelicht…
Interessant maar dat wist ik al (foodwatch) . Ik schreef dan ook bewust “VERSE groenten” .
ik kan me amper herinneren dat ik nog blikgroenten at, bah.
Bewaarmiddelen doet men altijd in VERSE groenten. Nooit in groenten die al verlept zijn, want dan is het effect van die middelen zinloos. Voor wat betreft groenten uit blik ; tijdens mijn legerdienst, nu 55 jaar geleden, bij de Zeemacht kregen wij op onze schepen uitsluitend conserven. Bij mijn weten is daar niemand ziek van geworden, laat staan aan dood gegaan.
Er zijn ook hoop mensen die ‘lang’ leven én roken, dus gezond ?
Rotzooi is en blijft het.
Maken dat tegen dat het in de winkelrekken komt het vlees en groenten en fruit niet bruin of rot zijn.
Domme vraag weliswaar.
Begrijpend lezen Liesje, veel van die bewaarmiddelen zijn natuurlijk en komen ook in groenten voor… Dus waar de bewaarmiddelen mee gemaakt worden komen ook in groenten voor. Mansplaining is blijkbaar toch nodig, want je linkse teentjes begonnen alweer te krullen.
Bewaarmiddelen in verse groenten? Geloof je dat echt zelf ?
Welke bewaarmiddelen zijn dat dan exact volgens u?
Ze snapt het niet en waar jij het woord “VERSE” leest moet je mij eens tonen…
“Maar veel van die bewaarmiddelen zijn natuurlijk en komen ook in groenten voor”
Natuurlijke bewaarmiddelen die ook in groeten voorkomen.
Triestig dat we het moeten uitleggen en je dan zelfs nog je eigen versie er van maakt.
Tekenend voor dat linkse gedachtegoed.
Nog steeds kan u me niet vertellen wélke bewaarmiddelen in groenten ‘voorkomen’.
In het artikel spreekt men NIET over blikvoer.
Doe geen moeite Eddy, trol liesbeth stond niet vooraan toen ze het verstand uitdeelden.
liesbeth,ee poging om de moslimmetjes te helpen,ham is gemaakt van varkens.De boeren gebruiken ook stoffen om hun gewassen tegen ongedierte en schimmels.
als het dan zo slecht is waarom wordt het dan nog verkocht?
Met dezelfde logica zijn sigaretten gezond?
Ik ga weer eens ambetant doen: toevallig(?) is (varkens)ham ook niet ‘halal’.
Ook niet kosher !
Natuurlijk is dat de echte reden. Dat is net zoals wanneer je ‘jongeren’ leest in de krant.