Dolle schutter zorgt voor enorm bloedbad in Amerikaanse basisschool: 19 jonge kinderen en 2 volwassenen doodgeschoten

Screenshot KHOU 11 - Youtube

Uncategorized

Meer dan 20 doden bij schietpartij in Amerikaanse basisschool

Carl Deconinck

In het stadje Uvalde, in de Amerikaanse staat Texas, schoot de 18-jarige Salvador Ramos 21 mensen dood. De vermoorde kinderen waren erg jong, tussen de 7 en 11 jaar. De politie kon de schutter uitschakelen. Democraten grijpen het bloedbad aan om de wapenwetgeving in Amerika aan te vallen.

De dramatische gebeurtenissen vonden plaats in de Robb Elementary School. Dat is een basisschool met een 500-tal leerlingen. Uvalde is een klein stadje met ongeveer 16000 inwoners. Het hoge dodental maakt de aanval de bloederigste schietpartij op een Amerikaanse school sinds Sandy Hook. In die school maakte een schutter in 2012 26 slachtoffers. De gebeurtenissen vinden bovendien amper net iets meer dan een week plaats sinds een schietpartij in Buffalo, New York.

De schutter, Salvador Ramos, was net 18 jaar geworden. Voordien had hij nog enkele vreemde berichten gestuurd op sociale media naar een jonge vrouw. Hij plaatste ook afbeeldingen van de wapens die hij gebruikte. Vooraleer hij het bloedbad aanrichtte in de school, schoot hij ook zijn grootmoeder neer. Ramos stond gekend als een eenzaat. Naar verluidt werd hij gepest omdat hij lispelde, goedkope kleren droeg en eyeliner gebruikte. Hij zou dan ook niet meer veel naar school gekomen zijn. Hij komt uit een arm gezin en werkte in een fastfoodrestaurant.

Gewelddadig

Net zoals vele andere dolle schutters vertoonde hij een patroon van vreemd gedrag. Hij zou zijn collega’s vreemde berichten hebben gestuurd. Ook zou hij zeer onbeleefd zijn geweest ten aanzien van vrouwen en hen ongepaste berichten hebben gestuurd. Hij ging geregeld naar het park en had bokshandschoenen bij zich. Hij probeerde dan te vechten met mensen. Een voormalige jeugdvriend, Santos Valdez Jr., vertelde dat ze uit elkaar zijn gegroeid toen het gedrag van Ramos begon te verslechteren. Zo sneed hij ooit in zijn eigen gezicht met een mes. Een andere vriend vertelt dat hij soms eieren smeet naar voertuigen en met een luchtdrukgeweer op mensen schoot.

https://twitter.com/MISKEENNGGA/status/1529253898967392257?s=20&t=nWqFEzKiP7byX9MeRUt9GQ

Op Instagram deelde hij ooit een verhaal van hoe hij schreeuwde naar zijn moeder. Ramos beledigde haar toen ze hem het huis uit wilde. Enkele dagen terug was zijn 18e verjaardag. Hij kocht onmiddellijk enkele wapens. Hij deelde er beelden van op sociale media. Die sociale media zijn snel offline gegaan na de moordpartij. Gisteren schoot hij zijn grootmoeder neer en crashte zijn auto in de buurt van de school. De politie zat hem toen al op de hielen. Hij liep gewapend de school binnen en schoot iedereen neer die in zijn weg liep. 19 jonge kinderen en 2 leraressen stierven hierbij. Heel wat kinderen zouden ook behandeld worden in omliggende ziekenhuizen. Naast de vele doden zijn er ook heel wat gewonden. De politie kon hem uiteindelijk doodschieten. Een agent werd ook in het been geraakt.

Debat wapenbezit

President Joe Biden sprak de media toe naar aanleiding van de schietpartij en begon direct over het beperken van het wapenbezit. Hij verklaarde dat hij de eeuwige discussie “spuugzat” was en riep de kiezers op om “deze pijn om te zetten in actie” om meer massamoorden te voorkomen. “We moeten handelen”, zei hij. “Als natie moeten we ons afvragen, wanneer we in godsnaam opstaan tegen de wapenlobby? Wanneer gaan we in godsnaam doen wat we allemaal in ons binnenste weten dat gedaan moet worden?” Ook andere prominente Democraten pleitten voor een beperking van het wapenbezit.

Maar niet iedereen is akkoord met die lezing van de problemen. Republikeins senator Ted Cruz wees er op dat het inperken van grondwettelijke rechten voor mensen die de wet volgen niet werkt in het verhinderen van dergelijke schietpartijen. Hij vind het een beter idee om meer gewapende bewakers te hebben op scholen. Ken Paxton, de procureur-generaal van Texas, zei tegen Fox News dat meer leraren wapens moeten dragen. Nochtans leek de school al maatregelen te hebben genomen tegen schietpartijen. Toch konden die het bloedbad niet voorkomen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

8 gedachten over “Meer dan 20 doden bij schietpartij in Amerikaanse basisschool”

  1. 20 mensen afknallen kan je inderdaad “vreemd gedrag ” vertonen.
    Behalve als je het vanuit een heli doet in Irak of zo. Daar zijn 20 burgers een medaille waard.

  2. Natuurlijk is het niet te begrijpen dat in de USA iedereen zomaar
    wapens kan kopen maar vergeet ook niet de vernietegende invloed
    van drugs. Leg uw oor even te luisteren met mensen die daar wonen.
    Hallucinante verhalen zullen uw deel zijn. Wapens en mensen die
    volledig kierewiet zijn dat gaat niet samen. Spreken over drugs is
    helaas niet trendy en past niet in de denkwereld van de linkse deugmensen.

  3. Vreselijk natuurlijk. Voor de nabestaanden (familie, kennissen, vrienden, onderwijzend personeel school etc.), en vooral voor de klasgenootjes die het overleefd hebben. De discussie steekt weer de kop op, wel of geen of in ieder geval minder vuurwapens? Biden voorop, terwijl deze vent vroeger zeer zeker niet vies was van vuurwapens (en zelfs racisme). Uiteraard zijn de VRT en VTM alsmede de NPO zwaar in shock, zowel hun nieuwslezers als de correspondenten. Wapens verbieden, of aan banden leggen? Nee! Ik ben wapenliefhebber en vuurwapenbezitter. Ik zou een goede Republikein zijn. Zo nu en dan gaat het gruwelijk mis als een eenling gaat schieten, maar dat is toch erg zelden. Het ligt niet aan de wapens, maar aan de mensen. En kijk eens naar landen als Finland en Zwitserland, waar het aantal wapens per hoofd van de bevolking zelfs hoger is dan in de Verenigde Staten. In de USA is het aantal doden door vuurwapens in Democratische staten hoger dan in Republikeinse. In de twee meest “vuurwapenvriendelijke” staten, Nevada en Georgia, ligt het aantal doden en gewonden door vuurwapengebruik zelfs het laagst. Tijdens mijn bezoeken aan de West Hills in Nevada, zag ik groepen jongeren – whiskey drinkend uit de fles, bier uit blik, en high op hillbilly heroin pills – terwijl hun shotgun pick up trucks vlakbij in de woestijn geparkeerd stonden… (pick ups waar achter de chauffeur en medereiziger(s) voor de achterruit een wapenrek bevestigd is, met, meestal een shotgun en een AR 15 halfautomatisch wapen erin. Natuurlijk ook minstens één pistool, vaak minstens een .45 caliber, zoals een Colt type 1911, aan 9mm doet men op het Amerikaanse platteland niet).

Plaats een reactie

Delen