Calvo steunt wetsvoorstel Open Vld: "Federale kieskring noodzakelijk om Belgische democratie beter te laten werken"

Kristof Calvo. Photo News

Uncategorized

Calvo steunt wetsvoorstel Open Vld: “Federale kieskring noodzakelijk om Belgische democratie beter te laten werken”

Anton Schelfaut

Groen steunt het wetsvoorstel van Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert en Kamerlid Patrick Dewael om een federale kieskring in te voeren. Daarbij zouden 20 van de 150 Kamerzetels ingevuld worden door nationale kandidaten. “Een federale kieskring is inderdaad noodzakelijk om onze Belgische democratie beter te laten werken”, zegt Groen-Kamerlid Kristof Calvo in een reactie aan Het Laatste Nieuws.

Het is nu de vraag of het Open Vld-voorstel ook de vereiste tweederdemeerderheid haalt. Vlaams Belang, N-VA en CD&V hebben er zich al tegen gekant, waardoor er aan Vlaamse kant geen meerderheid voor bestaat. Het betrokken grondwetsartikel is wel voor herziening vatbaar verklaard, waardoor een stemming nog deze regeerperiode kan.

Groen wél positief

In tegenstelling tot Vlaams Belang, N-VA en cd&v staat Groen wél positief tegenover het voorstel. Groen-Kamerlid Kristof Calvo wijst erop dat zijn partij al lang voorstander is van een federale kieskring. “Dit land snakt naar meer samenwerking en dialoog”, zegt hij. “Daar kan een federale kieskring mee voor zorgen. Net daarom willen we ook meertalige lijsten mogelijk maken in zo’n federale kieskring, anders dan het Open Vld-voorstel.”

“Het is een publiek geheim dat wij met de groene familie politieke vernieuwing nog altijd als een cruciale werf beschouwen”, besluit Calvo. “Er zijn al stappen gezet, zoals stemrecht op 16 jaar voor Europa. Maar daar mag het niet bij blijven. In de Kamer liggen er nu steeds meer voorstellen. Het is belangrijk dat die niet alleen ingediend worden, maar ook gestemd raken.”

https://redactie.palnws.be/2022/05/open-vld-pleit-voor-federale-kieskring-we-kunnen-niet-blijven-doorgaan-in-een-splitsingslogica/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

28 gedachten over “Calvo steunt wetsvoorstel Open Vld: “Federale kieskring noodzakelijk om Belgische democratie beter te laten werken””

  1. Met deze is de versmelting van blauw en groen een feit. Nu nog wachten op rood.
    Als zij die zich Vlaams-nationalisten noemen nu nog met één van deze unitaire partijen een Vlaamse regering vormen nemen ze de ellende en uiteindelijk hun eigen ondergang mee aan boord.

  2. Als zijn partij al langer voorstander is van een federale kieskring, waarom hebben ze dan een NL-talige en een FR-talige partij opgericht? Misschien om zo meer plaatsjes voor politici te creëren, meneer Calvo ? Het idee van een federale kieskring is voor VL enkel aanvaardbaar als een VL stem evenveel waard wordt als een Waalse stem, ttz. dat de zetelverdeling in het Parlement zuiver proportioneel gebeurt aan het aantal inwoners in B dat zich op de ene of de andere taalrol inschrijft.

  3. Ik ben daar wel voor maar dan moeten ze al de andere 8 regeringen afschaffen . Dat wil dan wel niet zeggen dat ik voor groen of blauw ben hoor , zeker niet .

  4. Groen en Ecolo vormen een unitaire fractie dus nogal logisch dat Calvo dit genegen is.Samenwerking en dialoog zijn niet meer mogelijk mijnheer Calvo.Vlaanderen en Wallonië zijn twee aparte leefgemeenschappen.Brussel is een chaotische activistische etnische enclave.Zelfs binnen uw eigen partij was er geen samenwerking want je werd kaltgestellt door Almaci.Daarna ging je even bekomen bij Groen Links te Nederland en blijkbaar heb je daar de mosterd gevonden?Groen zijn betekent crypto communisme en doctrines waar niet over te praten valt.Jullie willen gewoon alles vernietigen,weigeren elk compromis en dulden zeker geen tegenspraak.Zeer gevaarlijke evolutie als je zelfs geïndoctrineerde 16 jarigen als (politieke) kindsoldaten wil misbruiken om het grote gelijk wil halen!

  5. Hij gebruikt wél de juiste bewoording als hij het heeft over de BELGISCHE democratie, die heeft nu al niet veel meer te maken met werkelijke democratie. En dat “om de democratie beter te laten werken” van de zelfverklaarde democraten kennen we ook al langer dan vandaag:

  6. Federale kieskring voor 20 van de 150 zetels. Maar zijn dan de 20 mensen met de meeste stemmen verkozen of gaat er ( weer maar eens ) een gegarandeerd zetelaantal voor de Walen komen.
    Stemrecht op 16 jaar , maar dan ook voor boefjes van 16 jaar een gelijke behandeling bij criminele feiten, want nu is het : Ik ben minderjarig en steken ze hun mindenvinger op

  7. Hij wil de democratie beter laten werken? Dezelfde democratie die zijn partij als allereerste heeft verkracht door het cordon sanitaire voor te stellen en in te voeren? Bij ons noemen ze zo iemand een grote tweezak. Maar het past perfect bij de mentaliteit van de groene meute!

  8. Ik zie niet in hoe die 20 zitjes de democratie in dit land (sic) anders gaat doen werken. Misschien hoopt men erop via een of andere truuk het gewicht van N-VA en Vlaams Belang te verminderen. Ik ben maar aan het fantaseren: een vereiste dat men voor die zetels ‘voldoende’ aanwezig moet zijn in beide landsdelen en een bijhorende boycot? Ze zouden nog in staat zijn om zoiets te bedenken. Per slot van rekening gaat het om (het behoud van) macht.

  9. De Wever had het over ‘een dreumes’, een school die het parlement bezocht had het over ‘die jongen’. Calvo is het bewijs dat iederéén in de politiek kan gaan, als die minister wordt zijn er miljoenen kandidaten om zo’n loon te ontvangen en is het land failliet.

  10. groen en vld,wat hebben beide partijtjes nog in te brengen,bij de eerst volgende verkiezingen zullen we vaststellen of de Vlamingen bereid zijn om confederaal te worden met het oog op de scheiding,zo niet heeft de vivaldi het pleit gewonnen.

  11. Spanjaarden à la Calvo (Groen) zijn per definitie fanatieke centralisten. Maar goed lokaal vindt men ze in Vlaanderen als bevoorrechte coalitiepartners van N-VA. Maw geen cordon sanitaire tussen Groen en N-VA.

  12. Een “democrazy” die met Vlaams enkel-richting “solidariteit”(sic) geld transfers al decennia aan een stuk de Derde Wereld over de taalgrens op Vlaams geld laat vegeterend drijven ? Zouden wij dan masochisten zijn ?

  13. VLD doet dus al 40 jaar aan schijnpolitiek : meewerken aan decentralisatie om in de vetpotten te kunnen blijven graaien. Nu het einde van de unitaire staat dichterbij lijkt te komen en na een desastreuze peiling worden de maskers eindelijk afgezet : het waren, zijn en blijven opportunistische belgicisten.
    Hun Vlaamse kiezers zijn dus door “hun” partijbestuur duidelijk voorgelicht en moeten later niet komen klagen dat ze – analoog met de koerszwaai van hun nieuwe voorzitter – nogmaals/andermaal bij de bok gezet worden

Plaats een reactie

Delen