Prime Minister Alexander De Croo pictured during his speech at the Franzosischer Dom during a two-day visit of the Belgian Premier to Berlin, Germany, Monday 09 May 2022. BELGA PHOTO JAMES ARTHUR GEKIERE

Binnenland politiek

De Croo wil verdere eenmaking en nieuw financieringsmodel voor Europa

Belga Press Agency

De oorlog in Oekraïne en de Russische dreiging moeten de Europese Unie ertoe aanzetten zichzelf te vernieuwen op basis van drie prioritaire domeinen: defensie, energie en uitbreiding, of “Europese eenmaking”. Dat heeft premier Alexander De Croo maandag gezegd tijdens een conferentie in Berlijn, naar aanleiding van Europadag.

Om de energieprijzen in Europa weer betaalbaar te maken, pleitte De Croo in de Duitse hoofdstad voor een nieuw financieringsplan op Europees niveau, naar het voorbeeld van de gemeenschappelijke schulden die de lidstaten gemaakt hebben om het coronaherstelplan te financieren.

Op het vlak van defensie wil De Croo een Europa tot wasdom zien komen dat “altijd openstaat naar de wereld, maar zonder naïef te zijn”. Hij roept de EU op een “militair-industrieel blok” te vormen als “een van de twee pijlers van de NAVO”, naast de Amerikaanse pijler.

De oorlog in Oekraïne heeft nog een ander “brandend” onderwerp op de voorgrond geplaatst, aldus De Croo, namelijk de uitbreiding van de Europese Unie. Maar meer dan van uitbreiding, spreekt de premier liever van de “eenmaking van Europa”. Omdat toetredingsonderhandelingen jaren kunnen aanslepen, kan het gebeuren dat de kandidaat-lidstaten hun appetijt verliezen en “vazalstaten” van andere machten worden. Daarom zou een manier moeten gevonden worden om het voor die landen mogelijk te maken al sneller “dichterbij” de EU te komen.

Door hen vervroegd aan bepaalde EU-instellingen te laten aanhechten, zouden hun burgers sneller de voordelen van de Europese democratie en de eenheidsmarkt moeten kunnen genieten, aldus De Croo.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

6 gedachten over “De Croo wil verdere eenmaking en nieuw financieringsmodel voor Europa”

  1. Crootje beseft dat hij 2024 niet meer haalt.
    Dus aan de rand van de afgrond, de stap ‘Vooruit’.

    Of eigenlijk in de bloedsporen van Verafstoot, DeKlucht en Sjarel Mosschel….

  2. Weg met de EU. Is gewoon een oorlogsmachine (Timmermans, Van Baalen, Verhofstadt op sinaasappelkistjes bewapend met roeptoeters in Kiev), met nu Von der Leyen en Charles Michel (in de schuilkelder te Odessa) aan het schreeuwen, twee in eigen land mislukte politici (blijkbaar de voorwaarde om een hoge functie bij de EU te krijgen. Kortom, een niet democratisch verkozen EC, een ER, en een Europees Parlement waarbij de Toren van Babel nog maar een zacht eitje is. Ergo: weg met het geldverslindende allesbepalend gedrocht. Hooguit terug naar een eenvoudige handels EEG.

Plaats een reactie

Delen