Boerenbond dreigt met juridische stappen tegen stikstofakkoord: "Er moet zwaar worden bijgestuurd"

Lode Ceyssens. Photo News

Uncategorized

Di Rupo: “Wallonië failliet? De Wever vergist zich”

Anton Schelfaut

Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) heeft voor de camera van Belga gereageerd op de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever. Die laatste verklaarde zondag in de Zevende Dag dat Wallonië “volstrekt failliet” is, maar dat wordt betwist door Di Rupo. “De Wever vergist zich”, reageert hij.

De Wever trok zondag in de Zevende Dag fel van leer tegen de arbeidsdeal van de federale regering. “Geen enkele expert gelooft dat die arbeidsdeal iets gaat bijdragen om een werkzaamheidsgraad van 80 procent te bereiken”, hekelde De Wever. “In Wallonië werkt 63 procent, in Brussel 60 procent. En vanuit Wallonië komt de PS 6,5 miljard euro aan extra uitgaven vragen voor passieve mensen. Dan wordt het echt wel een beetje belachelijk.”

De N-VA-voorzitter wees erop dat Wallonië met enorme tekorten kampt en dat de schuldgraad boven de 200 procent dreigt te stijgen. “Ze zijn volstrekt failliet”, oordeelde hij. “In het parlement zeggen ze daar openlijk dat ze aan de Vlamingen wat meer centen moeten vragen. Wanneer houdt het op? Het zijn de zotten die werken vandaag en die zotten wonen in Vlaanderen.”

In Vlaanderen bedraagt de werkzaamheidsgraad momenteel 75 procent, maar dat is volgens De Wever nog niet genoeg. “Als we boven de 80 procent willen gaan, zijn arbeidsmarkthervormingen nodig”, legde hij uit. “Maar wat krijgen we van de Vivaldi-regering? Allemaal maatregelen die de passieven bevoordelen. Je bent gek als je voor een laag loon gaat werken. Je kan voor hetzelfde geld beter thuisblijven, dan moet je de energieprijzen niet betalen en wordt je uitkering verhoogd. Wat heeft de regering nu al gedaan om één mens in de private sector meer te doen werken? Ik zou het niet weten.”

(Lees verder onder de tweet.)

“De Wever vergist zich”

De uitspraken van De Wever worden in Franstalig België op hoongelach onthaald. “Wallonië failliet? De Wever vergist zich”, reageert Waals minister-president Elio Di Rupo. “Vergissen is menselijk. Ik zou ook kritiek kunnen hebben op Antwerpen, maar dat doe ik niet. Ik vind dat niet nuttig. We hebben nood aan solidariteit. Het is beter om samen te werken, voor Vlaanderen, Wallonië en het hele land.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

11 gedachten over “Di Rupo: “Wallonië failliet? De Wever vergist zich””

  1. Zeker dat Di Rupo niet gaat toegeven aan de bewering van DeWever .De Walen zijn hun hele leven aan het profiteren van de Vlaming .Als hij nu nog met zijn plan die extra miljarden zou kunnen binnenrijven kunnen ze weer eventjes verder tot als ze weer eens op zijn .Triestig dat iedere werkende Vlaming voor hun falend beleid moet opdraaien gewoon omdat de meerderheid van de Walen niet willen werken .Als de transfers stoppen zitten ze zonder eten .Ze zijn al falliet van toen de transfers begonnen Di Rupo het hypocriete valse liegebeest

  2. “We hebben nood aan solidariteit.” Inderdaad, daar draait het om. En in samenwerken staan voor Wallonië 6 letters teveel: nl. WERKEN. Solidariteit is in België een eufemisme voor profitariaat.

  3. Er is vooral nood aan een-richting solidariteit. Namelijk geld van Vlaanderen naar Wallonië. En Beste Elio, als je een splinter in het oog van Antwerpen gaat gooien, wat doe je dan met de balk die je in Mons moet gooien? Misschien eens vragen aan GLB hoe de situatie in Mons ECHT is.

  4. De Wever is een hypocriet. Een theaterspeler van topniveau. Fanfare maken, dat is zijn vak. Wat heeft de N-vA al concreet ondernomen om de transfers te stoppen ? Wat heeft Jambon al gedaan voor het belang van de Vlaming ? De N-vA, da’s een traditionele belgicistische partij geworden.

  5. De geschiedenis herhaalt zich met Bart De Zever! Voor de verkiezingen: de Walen hier en de Walen daar. Na de verkiezingen: het communitaire probleem gaan we even in de koelkast steken. Nu haalt hij er dat opnieuw uit het om na de verkiezingen weer terug op te bergen. Ondertussen zijn we 10 jaar verder en er is nog NIKS VERANDERD!

  6. Dat Wallonië ook eens solidair is met Vlaanderen en hun bevolking aanzet tot WERKEN. En met werken bedoel ik in de privé en niet bij de overheid ,want ambtenaren lopen daar al genoeg rond.

  7. De gehele scheefgetrokken finantiële verhouding in dit land kan ten spoedigste worden recht gezet. Nederlandstalige Belgen, betaal jullie bedrijfsbelasting op de rekening in Aalst, ipv op deze in Brussel. Als er dan ‘Solidariteit’ nodig is, zal die vanuit noord-België wel gegeven worden. Dan weten we tenminste ‘hoeveel’ er aan het zuiden des lands geleend wordt. Camillus

Plaats een reactie

Delen