Duits oud-parlementslid (Die Linke) hekelt "Sovjetnostalgie" in eigen rangen en stapt op

Helin Evrim Sommer. Facebook

Uncategorized

Duits oud-parlementslid (Die Linke) hekelt “Sovjetnostalgie” in eigen rangen en stapt op

Carl Deconinck

Evrim Sommer, die jarenlang militeerde voor het uiterst linkse Die Linke en voor deze partij in het Duits parlement zetelde, stelt vast dat de partij te veel sympathie heeft voor Rusland en president Vladimir Poetin. Ze denkt dat er geen verbetering mogelijk is en stapt op.

Van 2017 tot 2021 zat Sommer voor Die Linke in de Bundestag, het Duitse parlement. Daarvoor zat ze jarenlang in het lokale parlement van Berlijn. Maar nu keert ze Die Linke de rug toe. In een open brief, die ze naar Der Spiegel stuurde, schrijft ze dat dit komt door de visie van Die Linke op Rusland. “Die wordt bepaald door een Sovjetnostalgie die het Westen altijd de schuld geeft”, hekelt ze.

“Ondanks de repressieve binnenlandse politiek en de imperialistische expansionistische politiek van het Poetin-regime, krijgt het Westen altijd de schuld”, aldus Sommer. “Belangrijke delen van de partij reproduceren publiekelijk het verhaal van het Poetin-regime en hebben vaak genoeg eenzijdig de belangen van het Kremlin gesteund. En zelfs nu nog geven delen van de partij de NAVO de schuld van Poetins brutale agressie-oorlog tegen Oekraïne, wat botst met de realiteit.”

Niet geloofwaardig tegen racisme

De politica van Koerdische afkomst ergerde zich ook aan de manier waarop de partij omging met de situatie van de Koerden in Syrië. Het is voor haar ontoelaatbaar dat delen van de partij het Assad-regime in Syrië steunen. Ook de omgang met antisemitische organisaties zoals Hamas en Hezbollah is volgens haar een groot probleem. “Wie hier geen duidelijk standpunt inneemt, kan racisme niet geloofwaardig bestrijden.” Omgekeerd demoniseert de partij ononderbroken Israël. Haar conclusie is dan ook duidelijk: “Ik ben ervan overtuigd dat Die Linke niet meer in staat is zichzelf fundamenteel te vernieuwen.”

Enkele dagen geleden haalde ze ook hard uit naar Duits parlementslid Sevim Dagdelen (Die Linke). Die laatste had de ambassadeur van Oekraïne beledigd en hem een “nazi-Versteher” genoemd. Daarmee sloot ze zich aan bij de Russische verwijten die beweren dat het Oekraïense regime bestaat uit nazi’s en nazisympathisanten.

(Lees verder onder de tweet.)

Crisis bij Die Linke

Die Linke slikte bij de afgelopen verkiezingen een serieuze nederlaag en bevindt zich sindsdien in een diepe crisis. De partij moet zich niet alleen verantwoorden voor haar houding ten opzichte van Rusland, maar ook voor een schandaal rond aanranding, verkrachting, machtsmisbruik en een giftige machocultuur binnen de partij.

Verschillende politici hebben daarom de afgelopen maanden ontslag genomen uit de partij. Marjana Schott, vicevoorzitster van Die Linke in Hessen, verliet de partij in april, terwijl Simone Barrientos, voormalig lid van de Bondsdag, in maart ontslag nam.

De vicevoorzitter van de partij, Martina Renner, moest ook toegeven dat er sprake was van misbruik van vrouwen in de Bondsdagfractie. Nochtans zet de partij zichzelf steeds als feministische organisatie in de markt, die zich verzet tegen patriarchale structuren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Duits oud-parlementslid (Die Linke) hekelt “Sovjetnostalgie” in eigen rangen en stapt op”

Plaats een reactie

Delen