Moeten ook afleveringen van Samson en Gert 'gecanceld' worden? Woke-expert: "Zou vandaag de dag niet meer gemaakt worden"

'Meneer de burgemeester', gespeeld door Walter De Donder, met een afrokapsel en blackface. Schermafbeelding: Studio 100.

Uncategorized

Fedasil dit jaar al 740 keer veroordeeld na geweigerde opvang

Anton Schelfaut

Dit jaar gaat er nauwelijks een dag voorbij waarop alle asielzoekers die daar recht op hebben, een opvangplaats krijgen. Omdat Fedasil met een wachtlijst voor opvangplaatsen werkt, stapt Vluchtelingenwerk systematisch naar de rechter. De rechtbank verplichtte Fedasil zo al 740 keer om toch onmiddellijk een opvangplaats toe te wijzen. Dat schrijft Het Nieuwsblad woensdag. N-VA-Kamerlid Theo Francken is niet te spreken over het “dramatische” asielbeleid van bevoegd staatssecretaris Sammy Mahdi (cd&v). “Toon eindelijk eens vijf minuten politieke moed”, klinkt het in een videoboodschap op Twitter.

“Sinds een aantal weken belanden veel alleenstaande mannen die zich aanbieden voor asiel opnieuw op een wachtlijst”, zegt Fedasil. “Ze moeten wachten tot er een opvangplaats is en ze opgeroepen worden.” Maar doordat het opvangnetwerk overvol zit, laat dat vaak heel lang op zich wachten.

Toch is staatssecretaris voor Asiel en ­Migratie Sammy Mahdi (cd&v) niet van plan om de wachtlijst te laten vallen. Hij wil plaatsen vrijhouden “voor de meest kwetsbaren, families met kinderen, en mensen die voor het eerst asiel aanvragen”. Volgens hem zijn de meeste mensen die moeten wachten “doorreizende asielzoekers, en mensen die al eerder een asielaanvraag hebben ingediend in een ander Europees land of daar zelfs een erkenning kregen”.

Dwangsom van 5.000 euro per dag

Vluchtelingenwerk Vlaanderen wijst erop dat België verplicht is om ook voor die aanvragers een opvangplaats te voorzien. Begin dit jaar werden Fedasil en de Belgische overheid ook al veroordeeld tot een dwangsom van 5.000 euro per dag waarop “minstens één persoon zijn recht tot verzoek om internationale bescherming niet kon indienen”. De overheid ging daartegen in beroep.

Sinds enkele maanden voorziet Vluchtelingenwerk daarom een juridische permanentie aan de poort van het Klein Kasteeltje. Zo kan een advocaat voor elk individu dat geen opvangplaats krijgt, naar de rechtbank stappen. De Franstalige Brusselse arbeidsrechtbank, die de klachten moet verwerken, trekt nu zelf aan de alarmbel. De opvangweigeringen en de bijhorende klachten zadelen de rechtbank immers op met een stijgende werkdruk.

Francken: “Toon eindelijk eens vijf minuten politieke moed”

Volgens N-VA-Kamerlid Theo Francken zijn de problemen op het departement Asiel en Migratie “nauwelijks te overzien”. “Ondanks een recordbedrag van meer dan 680 miljoen euro voor asielopvang, zonder de Oekraïners ingerekend, beleven we een diepe asielcrisis met honderden veroordelingen en dagelijkse dwangsommen”, schetst hij. “De terugkeercijfers zijn ondertussen dramatisch en meer dan 20.000 mensen wachten nog steeds op een asielbeslissing. Staatssecretaris Mahdi is op weg naar de kabinetsuitgang maar de puinhoop die hij achterlaat is amper te overschouwen.”

Francken schuift ook enkele oplossingen naar voren om de asielcrisis aan te pakken. “Zet in op forse ontrading zoals Denemarken, zet een stop op de gezinshereniging voor subsidiair beschermden zoals Duitsland, en kies voor het Australisch model zoals Groot-Brittannië. Toon eindelijk eens vijf minuten politieke moed”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “Fedasil dit jaar al 740 keer veroordeeld na geweigerde opvang”

  1. Dat het gemakkelijk te controleren is dat hebben we intussen al ondervonden bij Sihame El Kaouakibi.
    En van een boekhouding snapt u volgens mij helemaal niets.

Plaats een reactie

Delen