Het schild van NSV! Leuven. Foto Facebook

Het schild van NSV! Leuven. Foto Facebook

Uncategorized

Francken ondervraagt Dedonder over “promotrip” naar Estland: “Ze wou zelf kunnen stralen”

Anton Schelfaut

Op 11 maart vloog minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) met enkele bevriende journalisten naar Estland voor een troepenbezoek. Daarvoor liet ze een toestel van het Deense Global Reach Aviation charteren. N-VA-Kamerlid Theo Francken ondervroeg haar dinsdag in de Kamercommissie Defensie over deze “promotrip”.

Volgens Francken waren de antwoorden van Defensieminister Dedonder “behoorlijk stuitend”. Vooreerst wees ze erop dat er geen eigen Falcons beschikbaar waren. “Een van beide Falcons had motorpanne en de andere was reeds ingepland voor een vlucht van de secretaris-generaal van de NAVO”, legde ze uit. “Daarom werd een toestel gecharterd waarvoor Defensie 51.895 euro betaalde.”

Lastige Kamerleden

Dedonder gaf aan dat de groep uit 19 personen bestond. Hoewel het ingezette toestel – een Bombardier CRJ200 van het Deense Global Reach Aviation – een maximumcapaciteit van 49 passagiers heeft, was er volgens de minister onvoldoende ruimte voor het transport van de commissieleden. “Aangezien er nog 30 plaatsen vrij waren en er maar 17 leden in de commissie Defensie zetelen, is dat natuurlijk quatsch”, hekelt Francken. “Dedonder wou ons gewoon niet mee op haar promotrip. Ze wou zelf kunnen stralen. Geen lastige Kamerleden mee.”

Daarnaast benadrukte Dedonder dat ze geen onderscheid maakt tussen regionale en nationale omroepen. “Op mijn vraag waarom ze dan het Leuvense ROB-tv, Ring-tv of het populaire TV Limburg niet mee had gevraagd, maar enkel en alleen haar eigen omroep, moest ze het antwoord schuldig blijven”, merkt Francken fijntjes op.

Persoonlijke aanvallen

Dedonder kon de “persoonlijke aanvallen” van Francken op sociale media maar matig appreciëren. “Niet alleen geeft hij onjuiste informatie, hij suggereert ook dat het hier zou gaan om een persoonlijk privilege, terwijl hij maar al te goed weet dat dit gebruikelijk is voor officiële reizen, zeker in een militaire context”, hekelde ze.

“Moest haar voorganger Vandeput dit geriskeerd hebben, de PS en Ecolo hadden hem afgemaakt”, besluit Francken. “Afgemaakt, zeg ik u.”

https://redactie.palnws.be/2022/04/dedonder-liet-leeg-toestel-overvliegen-naar-brussel-voor-pr-reis/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen